RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prostituerte skal ringe sex-annonser

IKKE NYTTÅRSJAKT: Politiet kommer ikke til å stå med klokke og hoppe på deg klokken 00.01 i natt, om du er horekunde.
IKKE NYTTÅRSJAKT: Politiet kommer ikke til å stå med klokke og hoppe på deg klokken 00.01 i natt, om du er horekunde. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
De prostituerte i Bergen skal nå kartlegge det skjulte sexmarkedet i byen.

(iBergen.no) Gjennom et prosjekt som Utekontakten og Bergen Røde Kors står bak, skal nå de utendørsprostituerte bli hjelpearbeidere. Kursing skal gjøre kvinnene kompetente til å nå det uoversiktlige sexmarkedet for innendørsprostitusjon.

Tall fra 2006 viser at det finnes i underkant av 300 innendørsprostituerte.

Ringer sexannonser
Kvinnene som blir skolert til helsearbeidere, skal ringe på sexannonser de finner på internett og lære de prostituerte opp i blant annet helsefaglige spørsmål, skriver Bergens Tidende som først presenterte prosjektet.

- De prostituerte er eksperter til å selge seksuelle tjenester. Den kompetansen er også en viktig kompetanse kombinert med den personlige kompetansen kvinnene har. Noen er bedre pedagoger enn andre og bedre pedagoger enn meg, sier leder for Utekontakten i Bergen, Else Kristin Utne Berg til iBergen.no.

Tilsvarende prosjekter som det Bergen nå skal i gang med har også tidligere blitt prøvd ut.

- Vi kjørte noen slike prosjekter på 80- og tidlig 90-tall som gikk på å informere om basiskunnskaper om sikker sex og det å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer. De prosjektene var en suksess, sier Utne Berg.

Selvforsvar og rettigheter
I tillegg til å tilby helsemessig kompetansehevning, skal de innendørsprostituerte også opplyses om sine rettigheter.

- De vil få informasjon om bistand og beskyttelsestiltak som finnes for å sikre at de får tilgang på de samme tjenestene som de utendørsprostituerte. I tillegg enkel forsvarsteknikk i forhold til å kunne håndtere ubehagelige situasjoner. Det finnes også gode bistandsprogrammer for kvinner som er utsatt for menneskehandel.

- Hva skjer når kriminaliseringen av sexkjøp kommer?

- Da vil mye av gateprostitusjonen forsvinne. Derfor er det viktig å ha en kontakt med innendørsprostitusjonen og gi bistand i forhold til det å bli utnyttet i prostitusjon, sier Utne Berg som legger til at bakmennene blir politiets oppgave å hanskes med.

Prosjektet samarbeider også med NAV og målet her er å jobbe med alternative inntjeninger for kvinner som velger seg ut av prostitusjon.

Færre norske prostituerte
Tallene på prostituerte i Bergen sank faktisk sakte, men sikkert frem til 2005, og snittalderen steg med ett år for hvert år som gikk. Men i 2005 ble det plutselig en annen situasjon.

- Tidligere hadde vi fem-seks utlendinger i året. Plutselig fikk vi en stor kontingent med nigerianske kvinner. Etter det har vi sett at andelen norske kvinner har gått sakte ned. Nå er 2/3 deler av de rundt 130 gateprostituerte utenlandske kvinner.

- Hva er årsaken til at det er færre norske?

- Det er vel kanskje ting som tyder på at de norske kvinnene blir ganske gamle. I forhold til norske kvinner er det stor rusavhengighet. Situasjonen til de norske er veldig dårlig. Men vi ser nå små tegn til at det kommer noen litt yngre kvinner.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere