RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prostituerte tar vanlige jobber

Sist oppdatert:
Prostituerte fra Øst-Europa ønsker vanlige jobber i Norge. Latviske «Laura» (22) søker jobb i barnehage.

Prostituerte fra de åtte østeuropeiske landene som i 2004 ble medlemmer av EU, har ifølge Prosenteret og Kirkens Bymisjon begynt å ta seg vanlige jobber i Oslo. Det skriver Dagsavisen lørdag.

Får ikke jobb
Sosiolog Irina Polyakova i Kirkens Bymisjon sier til avisen at det er positivt at de prostituerte begynner å se seg om etter nye jobber. Hun påpeker at det er blitt mindre å tjene på prostitusjonen fordi debatten om et forbud har skremt vekk kundene. Dermed ønsker flere av de prostituerte å gå inn i en vanlig jobb, siden de nå kan tjene omtrent det like mye der.

Latvia er et av de nye EU-landene, og derfra kom 22 år gamle «Laura» for et drøyt år siden. Hun ønsket å tjene gode penger som prostituert, men etter tre måneder på gata i Oslo har hun endret mening. Hun møtte etter hvert en mann som lovet å hjelpe henne om hun fikk seg en vanlig jobb.

Men det var lettere sagt enn gjort. Hun har søkt jobb som barnehageassistent og hos en pizzarestaurant, men fått beskjed om at hun ikke er ønsket. Hun kan for dårlig norsk, og har derfor startet på norskurs.

– Jeg håper jeg får en jobb. Kanskje ikke i dag, men i morgen eller en annen dag, sier hun.

Flere omskolerer seg
Men den 22-årige latvieren er ikke den eneste som kaster seg ut på det vanlige arbeidsmarkedet. Det siste året har, ifølge Dagsavisen, 64 prostituerte gått på arbeidsmarkedskurs ved Prosenteret i Oslo. Der har de blant annet lært språk, data, vasking og negledesign, samt egne kurs for de som ikke kan lese eller skrive.

– De finner jobb etter hvert, ved hjelp av kunder, venner eller Prosentret. Men det er vanskelig. De er ressurssvake, har ikke kapital, ikke utdanning og er gjerne ikke de mest skoleflinke. Grunnen til at de kommer hit og prostituerer seg er jo nettopp at de har vanskelig for å finne jobb hjemme, sier Polyakova.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere