*Nettavisen* Nyheter.

Prostituerte vil bli

Nigerianske prostituerte i Norge vil ikke reise hjem.

25.01.07 19:00

- Så å si alle de nigerianske prostituerte vi snakket med er skeptiske til å reise hjem, sier Fafo-forsker May-Len Skilbrei til Nettavisen.

Jakter på frivillige
Justisdepartementet jakter nå på 20 nigerianske prostituerte som de kan returnere frivillig med penger, men så langt har de ikke funnet en eneste én. Rapporten som Fafo presenterte for Justisdepartementet torsdag viser også at det er utbredt skepsis blant denne gruppen prostituerte mot å vende hjem.

Fafo-rapporten er basert på intervjuer og samtaler med 70 nigerianske kvinner i gateprostitusjon. Utgangspunktet for arbeidet var å kartlegge kvinnenes holdning til hjemreise.

De fleste av kvinnene i studien understreker at de først og fremst trenger hjelp til praktiske ting hvis de skal reise tilbake til Nigeria. De trenger arbeid, yrkesrettet trening og penger.

Men de nigerianske kvinnenenes holdning til nigerianske styresmakter er en stor utfordring for norske myndigheter.

- De fleste nærer en dyp skepsis til nigerianske myndigheter, sier Skilbrei.

Skepsis til myndigheter
I fjor jobbet 408 nigerianske kvinner som prostituerte i Norge. Ifølge Skilbrei er ikke alle ofre for menneskehandel, men de har alle blitt utnyttet på en eller annen måte.

Kvinnene forlot alle Nigeria for å skape et bedre liv for seg selv eller familien. Mange visste hva som ventet dem i Europa, men ikke alle forutså hvilke forhold og betingelser som ventet dem som prostituerte.

På ulikt vis har det vært bakmenn med i bildet, og alle kvinnene skal på et eller annet tidspunkt ikke hatt annet valg enn å selge kroppen sin for å betjene gjeld og forpliktelser.

Fafo-forskerne minner om at norske myndigheter er forpliktet til å sikre at rettighetene, sikkerheten og verdigheten til nigerianske kvinner som er ofre for menneskehandel ivaretas og at en eventuell retur til hjemlandet ikke bryter med dette. Det gjelder enten returen skjer frivillg eller tvunget, heter det i rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.