Protein kan hjelpe gravide

Foto: (Scanpix)

Et nytt protein gir håp til alle vordene mødre. Hvis du har stor risiko for å spontanabortere, vil det vises på en test.

14.01.04 15:57

Den revolusjonerende oppdagelsen av immunproteinet MIC 1 kan vise seg å være nøkkelen til et vellykket og fullbyrdig svangerskap.

Kvinner som spontanaborterer har vesentlig mindre av dette spesielle proteinet i kroppen rundt 3 uker før de mister barnet. Det går fram av en fersk undersøkelse fra Australia som nylig ble presenetert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Tidlig svar
- Det er nå mulig å forutsi om det er sannsynlig at en kvinne vil spontanabortere innen noen uker...en tid hvor det er mulig å forhindre og forebygge dette, sier leder for forskergruppen Professor Samuel Breit til The Courier Mail.

- Dette er svært betydningsfullt. Det har ikke blitt utviklet noen andre tester som kan spore sjansen for å spontanabortere på et så tidlig tidspunkt. Dette åpner et helt nytt område av medisinsk teknologi.

Forskere fra Sydneys St Vincent’s Centre for Immunology tester nå sine funn på hundrevis av gravide kvinner.

Blodkonsentrasjonen av proteinet MIC 1 var omtrent en tredjedel lavere hos kvinner som spontanaborterte enn hos kvinnene som ikke gjorde det. Ifølge Breit skal MIC 1 også kunne linkes til hjerte og karsykdommer, samt kreft.

- Spennende
I Norge er metoden fortsatt lite kjent.

-Å kunne påvise om man er i fare for å spontanabortere kan være spesielt viktig for de som har abortert tidligere. De er ofte svært redde for at det kan skje igjen, sier seksjonsoverlege på Kvinneklinikken ved Haukeland Sykehus Jone Torvik til TV 2 Nettavisen.

Trovik forteller at spontanaborter er svært vanlig.

-Mot 30 prosent av alle svangerskap ender med spontanabort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag