*Nettavisen* Nyheter.

Protesterende asylsøkere føler seg misforstått

59 år gamle Muhammed er en av beboerne Nettavisen møter på Kolstad akuttmottak. Han har flyktet fra krigen i Syria og nå bodd fire uker på mottaket i Sarpsborg. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Beboere på akuttmottaket i Sarpsborg skapte storm med protestaksjon i helgen.

09.11.15 18:01

SARPSBORG (Nettavisen): - Noe av det vi har sagt er blitt misforstått, sier 30-åringen som fører ordet når Nettavisen møter en gruppe syriske menn på utsiden av Kolstad akuttmottak i Sarpsborg mandag.

Gunnar Stavrum: Slutt med pinlin asyl-sutring

Bygget, som ligger åtte kilometer utenfor sentrum, var tidligere sykehjem. Nå bor det nær 180 asylsøkere her, både enslige og familier med barn. Både beboerne og ledelsen på mottaket var forespeilet en botid på en ukes tid. Nå har de bodd her i fire uker. I helgen var det høylytt misnøye. En gruppe asylsøkere valgte å gi uttrykk for misnøyen ved å gå protestmarsj hele veien til Sarpsborg sentrum.

Asylsøkernes marsj fikk bred omtale i mediene, og statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet rykket ut og sa han hadde lite forståelse for asylsøkernes krav og at de sto fritt til å dra hjem hvis de er så misfornøyd med tilbudet i Norge.

Artikkelen fortsetter under.

Mandag formiddag er det ingen som hever stemmen på akuttmottaket. 30-åringen, som ber oss bruke initialene hans, MZ, vil gjerne forklare litt om bakgrunnen for det som skjedde:

- Ingen voksne klager over maten, men noen har klaget på maten til barna. Det har også vært klager på enkelte kalde rom. Vi forstår at dette er en ny leir og at det kommer mange asylsøkere til Norge nå. Vi setter stor pris på hva det norske samfunnet gjør for oss. De har åpnet døren og gir oss en mulighet til kanskje å bli en del av det norske samfunnet, sier han.

Redd for familien

MZ vil ikke fotograferes. Han vil ikke risikere noe som kan skape problemer for familien som er igjen i Damaskus. Han snakker godt engelsk og forteller om universitetsutdanning innen økonomi og markedsføring. Han står sammen med Muhammed (20), Rashid (29) og Muhammed (59). Bare eldstemann sier ja til å bli fotografert.

- Problemet er at det ikke er noen aktiviteter her. Vi spiser og går tilbake til rommene våre. Vi vil gjerne lære norsk, sier MZ videre.

Han har fått med seg at protestmarsjen ga medieomtale og generelt ble møtt med lite forståelse i det norske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under.

- Kan ikke dra tilbake

- Statssekretæren i justisdepartementet bemerket at dere står fritt til å reise tilbake hvis dere er misfornøyd. Hva tenker du om det?

- Vi har flyktet fra krigen. Vi kan ikke dra tilbake til Syria slik situasjonen er der nå. Norge har åpnet dørene for oss. Hvis man ikke ønsker oss her, så får man lukke dørene.

MZ understreker at de føler seg godt mottatt i Norge.

- Vi møter mange fine nordmenn. Når vi drar inn til Sarpsborg, blir vi møtt med smil, og de smilene betyr mye for oss. Vi møter folk som forstår oss og sier de støtter vår sak.

Enslige menn

Mottaksleder Skjalg Sundby sier til Nettavisen at det langt fra er alle beboerne på mottaket som stiller seg bak den misnøyen som kommer til uttrykk.

Han forteller at det i hovedsak var enslige menn som deltok i protestmarsjen, mens familiefedrene stort sett holdt seg unna. Enslige menn utgjør rundt en tredel av de som bor på mottaket nå.

Artikkelen fortsetter under.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mottaksleder Skjalg Sundby sier han har lite forståelse for lørdagens protestaksjon på akuttmottaket, men at ledelsen nå er i dialog med beboerne. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Selv sier Sundby at han har lite forståelse for aksjonen lørdag og klagene på maten, men han forstår at beboerne begynner å bli rastløse etter flere ukers opphold på et akuttmottak uten noe aktivitetstilbud.

Får ikke dagpenger

Spørsmålet om det er mulig å få dagpenger har han sjekket med UDI, men svaret er nei. Manglende internett-dekning på mottaket er noe han sier de er i ferd med å løse. Ønsket om å få ta med mat på rommene, sier mottaket nei til. Det er begrunnet i hygiene og at det ikke lagt opp til oppbevaring av mat på rommene. Sundby sier seg enig i at renholdet ikke har vært godt nok og sier de nå gjennomgår sine rutiner på dette området.

Artikkelen fortsetter under.


- Men vi stiller også krav tilbake. Beboerne må bidra til å holde orden. De må selv ta ansvar. Det er blitt hevdet at de ikke får lov til å vaske selv, men det er feil. Vi har mopper og kjøper inn flere, så de som ønsker det kan bidra.

- Hvor lenge må dagens beboere regne med å bli værende her?

- Det vet vi ikke.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.