Prøvde å stjele atom-fyrlykt

Tyver har forsøkt å stjele radioaktivt materiale fra atomdrevne fyrlykter i Kolafjorden nær norskegrensa.

Tyvene klarte ikke å få med seg beholderne, som står omlag 25 mil fra norskegrensa, og måtte dumpe dem, melder NRK.

- Jeg kan bekrefte at det har vært et tyveriforsøk av to batterier, der folk har prøvd å skru dem fra hverandre. De har imidlertid kastet innholdet i batteriene fra seg, fordi det blir svært varmt og avgir voldsomme mengder med stråling, sier rådgiver og sjefingeniør for atomsaker hos fylkesmannen i Finnmark, Per-Einar Fiskebeck, til NTB.

Fiskebeck fikk vite om tyveriforsøket via NRK Finnmark, og fikk senere bekreftet opplysningene fra sin kollega i fylkesadministrasjonen i Murmansk. Russiske myndigheter etterforsker nå saken i samarbeid med fyrlyktenes eier, som er nordflåtens hydrografiske avdeling.

Saken ble ikke rapportert til norske myndigheter fordi beholderne ikke er farlig i seg selv. I 2001 inntraff en lignende episode i Hvitesjøen i Russland. Beholderne havnet i vannet, men målinger viste ingen utslag.

- Man bør også huske på at de radioaktive beholderne er i bruk fordi fyrlyktene står på steder uten strøm. Samtidig er dette langt fra bebyggelsen, og folk som har kunnskaper, kan stjele utstyret og i teorien lage såkalte "skitne bomber", sier Fiskebeck.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.