*Nettavisen* Nyheter.

PST: - Økt terrorfare i Norge

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

- Folk fra Norge reiser til utlandet for å lære kamptrening og jihad - og kommer tilbake.

18.02.10 14:19

NYDALEN (Nettavisen): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) innkalte torsdag til pressekonferanse med henblikk på den siste tidens fokus på radikal islamisme.

- De siste dagers debatt viser at spenningen i det norske samfunnet er stor og at sosiale medier og nettet gjør disse synlige, sa PST-sjef Janne Kristiansen.

Og det mener hun er bra:

- Synligheten er sund fordi den viser spenningen, og demper dermed polariseringen av samfunnet, sier hun.

Her kan du selv lese PSTs åpne trusselvurdering for 2010.

Støtter utenlandsk terror
Hun sa at 2009 markerer et skille i den norske sikkerhetssituasjonen. Norge har blitt et land med et trusselbilde mer likt land i Europa hvor terroraksjoner har blitt gjennomført.

Tradisjonelt de siste årene har Norge vært et land der personer støtter ekstreme islamistiske aktører i utlandet som har en lokal eller regional agenda. Som eksempel er det kjent fra tidligere at PST har pågrepet personer som støtter opprørere i Somalia.

«Så lenge de utenlandske aktørene opprettholder et slikt lokalt fokus er det lite sannsynlig at deres norske støttenettverk vil utgjøre en direkte trussel mot Norge» står det i PSTs trusselvurdering.

Trente jihadsoldater i Norge
Det nye er at personer i Norge knytter seg til organisasjoner med en internasjonal agenda. Samtidig har Norge markert seg blant annet gjennom karrikaturtegningene og operasjoner i Afghanistan.

- Vi har sett at ekstreme ytringer har blitt mer vanlige i 2009. Flere i Norge knytter seg til internasjonale terrororganisasjoner. Samtidig har Norge markert seg, sa PST-sjefen.

Kristiansen sier også at flere personer enn tidligere reiser til utlandet hvor de får trening i kamp og jihad, og at disse kommer tilbake til Norge. PST vet at disse menneskene som er trent i jihad kan «sove» i flere år i Norge før de blir aktive.

- Samlet sett gir dette en overgang til et trusselbilde lik land hvor terroraksjoner har blitt gjennomført, sa Kristiansen.

Har fulgt Mohammad & Co
Hun forklarte at en trusselvurdering baserer seg på trender over tid - og at enkelthendelser ikke er av betydning isolert sett.

PST uttaler seg skjelden om enkeltpersoner, men når det gjelder de siste dagenes debatt rundt Mohyeldeen Mohammad (24) fra Larvik, sa Kristiansen:

- Det sier seg selv at disse menneskene har vært i vårt kjerneområde og at vi har fulgt dem nøye over tid.

Les også: - Han kan bare dra fra landet

Kristiansen poengterte at de aller fleste muslimer i Norge er vanlige mennesker som ønsker å leve rolige liv. Likevel foregår det en rekruttering til radikale miljøer blant muslimske ungdommer som søker etter sin identitet.

Industrispionasje
Men det er ikke bare nye nordmenn som er av interesse for terrorister. Det foregår også en skjult anskaffelsesvirksomhet i Norge til fordel for land som forsøker å utvikle masseødleggelsesvåpen.

Pågangen fra nasjoner som utvikler skjulte våpenprogram er stor. Disse landene er svært pågående og bruker gjerne falske sluttbrukerattester slik at norske bedrifter ikke ser hvem de egentlig selger sin teknologi til.

Storberget: - Uakseptabelt
Justisminister Knut Storberget deltok også på pressekonferansen.

- Debatten de siste dagene må ikke bli kapret av ytterpunktene - de siste dagers uttalelser knyttet til homofile og retten til å ytre seg, er helt uakseptable, enten de er lovlige eller ikke, sa Storberget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.