RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
 PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland avviser mobilovervåkning.
 PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland avviser mobilovervåkning. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

PST avviser mobilavsløringene

Sist oppdatert:
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mobilovervåkingssaken som Aftenposten avslørte er uriktig.

Politiets sikkerhetstjeneste avviser at det finnes falske basestasjoner som overvåker mobiltrafikk i Oslo. Det er mye uriktig i Aftenpostens avsløringer, sier PST-sjefen.

PST-sjef Benedicte Bjørnland fortalte på en pressekonferanse i Nydalen i Oslo torsdag ettermiddag, at det var mye feilaktig i Aftenpostens artikler om funn av mobilovervåking.

– Konklusjonen på vår etterforskning er at det ikke er funnet indikasjoner på bruk på falske basestasjoner, sa hun.

Aftenposten skrev i desember i fjor om at såkalte IMSI-fangere, som kan overvåke mobiltrafikk, var utplassert ved Stortinget, Statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Parkveien, Aker Brygge, Tjuvholmen og på Lysaker.

Også i forretningsområdet på Sørenga kan det ha pågått mobilovervåking, skrev avisen.

Iverksatte etterforskning

Etter først å ha fått kritikk blant annet fra politisk hold for å ha inntatt en for tilbakelent holdning til Aftenpostens avsløringer, iverksatte PST etterforskning noen dager senere.

- PST er opptatt av å bidra aktivt for å forebygge og motvirke fremmede staters avlytting av mobiltelefontrafikk. Derfor har vi, forut for Aftenpostens saker, undersøkt om falske basestasjoner er i bruk i nærheten av særlig kritiske objekter. Vi har ikke funnet noe slikt, sa Bjørnland.

PST-sjefen la til at bruk av falske basestasjoner antakelig bare utgjør en liten del av den verktøykassen fremmede staters etterretningstjenester benytter.

- Vi er tilfreds med den bevissthet Aftenpostens artikler har bidratt til. Mulighetene for feiltolkninger er mange, og det kreves spisskompetanse og oppdaterte opplysninger fra teletilbyderne for å trekke riktige konklusjoner.

Bruk av IMSI-fangere

Bjørnland avsluttet med å understreke at PST alltid henter rettens kjennelse når de benytter seg av IMSI-fangere til kriminalitetsbekjempelse.

- All vår bruk av IMSI-fangere er lovlig. De siste 3 årene har PST til sammen benyttet IMSI-fangere ved noe i overkant av 30 anledninger i Oslo-området, sa PST-sjefen og tilføyde:

- Det er viktig å presisere at det ikke er noen grunn til å tro at den aktiviteten som PST eller det øvrige politi har hatt når det gjelder bruk av IMSI-fangere har hatt noen påvirkning på de data Aftenposten har basert sine konklusjoner på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere