RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PST etterforsker islamist fra Skien

FRA SKIEN: 25 år gamle Abu Safiyya på den omtalte videoen.
FRA SKIEN: 25 år gamle Abu Safiyya på den omtalte videoen. Foto: Skjermdump
Sist oppdatert:
PST innleder etterforskning.

PST har besluttet å etterforske islamisten fra Skien som i helgen sto fram i en terrorvideo fra Irak, melder NTB.

Se den omtalte videoen nederst i saken

- Det er bestemt i dag, med samtykke av det nasjonale statsadvokatembetet, å iverksette etterforskning av Bastian Vasquez i forbindelse med publisering av videomateriale relatert til terrororganisasjonen ISIL. Grunnlaget er mistanke om overtredelse av straffelovens paragraf 147d, forteller informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB.

Hovedperson i video
I en 15 minutter lang video publisert av islamistgruppen «Den islamske staten i Irak og Syria» (ISIL) på nettstedet LiveLeak søndag kveld, var den 25 år gamle skiensmannen hovedpersonen.

I videoen kan man se ham krysse grensen mellom Syria og Irak, og fortelle om hvordan han og resten av opprørerne i ISIS nedkjempet irakiske styrker ved en lokal irakisk grensestasjon, skrev Telemarksavisa i sin omtale av saken mandag.

Sprenger politistasjon
Videoen avsluttes med at en politistasjon sprenges i småbiter.

25 år gamle Bastian Alexis Vasques, som nå kaller seg Abu Safiyyah, ble kjent da han i 2012 la ut en hatvideo mot det norske kongehuset og statsminister Jens Stoltenberg, er født i Norge og har Sør-Amerikansk bakgrunn. Han er etterlyst internasjonalt.

Seniorrådgiver Siv Alsén i PST uttalte til Telemarksavisa mandag kveld at de var kjent med videoen. Hun sa videre at det ikke er usannsynlig at det er flere nordmenn som kjemper for ISIL i Irak nå.

Tiltalt for trusler
25-åringen er fra før tiltalt for trusler mot det norske kongehuset og tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Han er etterlyst internasjonalt i forbindelse med denne saken.

Advokat John Christian Elden er mannens norske forsvarer.

- Jeg noterer at det er min klient som står fram i videoen, uttalte Elden til NTB mandag.

- Han har så langt jeg er kjent med ingen planer om å reise til Norge, la forsvareren til.

Det har foreløpig ikke lyktes NTB å få en kommentar fra Elden etter at beslutning om etterforskning av 24-åringen ble tatt.

Les også: Her sprenger han politistasjonen


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere