RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PST frykter terrorangrep i Norge

Sist oppdatert:
Politiets sikkerhetstjeneste advarer mot økt radikalisering i Norge, og frykter terrorangrep også i Norge. Les trusselvurderingen her.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har merket en økt radikalisering av muslimer som bor i Norge, og frykter at denne radikaliseringen også kan føre til angrep i Norge.

Tidligere har PST-sjef Jørn Holme sagt Norge først og fremst er et knyttet til terror gjennom støttevirksomhet. Mennesker i Norge overfører penger til ekstreme islamske organisasjoner som gjennomfører terror i utlandet.

«Ulike former for støttevirksomhet til terrororganisasjoner i utlandet vil fremdeles være det dominerende element for aktiviteten i Norge», skriver PST i Trusselvurdering 2008.

Angrep i Norge
Men økt radikalisering i Norge gjør også at terrortrusselen er mer uforutsigbar. PST skriver at radikalisering av personer gjør at de selv kan bli operative, fremfor bare å ha en støttefunksjon. PST frykter at slike personer kan motiveres til vold ut fra politiske problemstillinger i Norge, og at denne volden dermed kan rette seg mot norske institusjoner.

«Et voksende antall radikaliserte personer i Norge øker også sannsynligheten for at trusselaktører kan reise til konfliktområder, ha opphold i treningsleire, delta i jihad - eller i verste fall støtte eller delta i terrorhandlinger i Norge», skriver PST.

Blant problemstillinger som kan utløse terrorhandlinger i Norge, nevner PST Norges deltakelse i Afghanistan.

Til Aftenposten sier PST-sjef Jørn Holme at sikkerhetstjenesten nå ønsker å ansette flere muslimer for å trappe opp terrorkampen.

- Det skal ansettes flere med ulik etnisk bakgrunn. Ingen har bedre innsikt i språket og kulturen enn de som er vokst opp med det. Vi tar ikke slike grep fordi det er politisk korrekt, men fordi vi trenger denne kunnskapen, sier Holme.

Mye spionasje i Norge
Som i fjor, er norsk politikk og teknologi attraktive mål for spionasjevirksomhet.

«Fremmede staters etterretningsaktivitet mot Norge og norske interesser er på et vedvarende høyt nivå. Flere sektorer innenfor det norske samfunnet er attraktive etterretningsmål. En betydelig del av etterretningsaktiviteten er rettet mot olje- og gassektoren.» står det i trusselvurderingen. PST skriver at den beste måten å motvirke spionasje på, er at bedrifter og enkeltpersoner selv er bevisst på hvordan de håndterer sensitiv informasjon.

«Norge er et åpent samfunn og mye informasjon er åpent tilgjengelig. Dette gir gode vilkår for fremmede etterretningstjenesters aktiviteter. Kontraetterretningsarbeidet gjøres best ute i hver enkelt virksomhet ved at man er bevisst på etterretningstrusselen, verdien av den informasjon man forvalter, hvordan og med hvem informasjonen deles, og hvordan informasjonen sikres.»

Les også: Slik tappes bedrifter for informasjon

Når det gjelder politikk er spionasjen rettet spesielt mot norsk ressursforvaltning, samt strategier og forhandlingsposisjoner i ulike saker.

Mindre nasjonalistisk fare
I trusselvurderingen skriver PST at ekstreme høyre- og venstreorienterte miljøer i dag ikke utgjør noen trussel mot vitale norske interesser.

Politienheten skriver også at antall trusler mot norske myndighetspersoner har økt de siste årene, men at de fleste av truslene kommer fra personer med psykiske lidelser. For disse personene er trusselaktiviteten i seg selv tilfredsstillende. Motivet er altså ikke nødvendigvis å realisere trusselen.

«De fleste trusler som fremsettes mot myndighetspersoner er derfor ikke motivert av en reell intensjon om å utføre en skadelig handling, men snarere av et ønske om å uttrykke misnøye, utøve press, straffe, skremme eller å oppnå oppmerksomhet omkring seg selv og sin sak.»

Les hele trusselvurderingen her (ekstern lenke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere