RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Psykisk syk: Den nye barnesykdommen

Sist oppdatert:
I fjor fikk 39.340 barn behandling for psykiske lidelser. 3000 stod på venteliste. Dette er dobbelt så mange som for syv år siden.

Det viser tall fra en ny SINTEF-undersøkelse gjengitt i Dagbladet. Aldri før har det vært flere barn med psykiske lidelser enn i dag. Angst, adferdsproblemer og spiseforstyrrelser er de vanligste problemene. Ifølge barnepsykolog Nicholas Carr ved Haukeland universitetssykehus viser undersøkelsen at hvert tiende barn sliter med kroniske magesmerter som følge av psykiske plager.

- Det kan virke som om vårt samfunn har gjort barn mindre robuste. Stress, utearbeidende foreldre og press kan utgjøre dråpen som får begeret til å flyte over, sier Carr til avisa.

Forsker Marit Sitter ved SINTEF sier at 3,6 prosent av befolkningen under 18 år i dag får hjelp for en psykisk lidelse. Hun forklarer noe av økningen med at kapasitetet på behandlingstilbudet har økt, samtidig som det blir flere psykisk syke barn.

Myndighetene frykter nå at tallene vil stige og forventer at om tre år vil en av 20 barn trenge psykiatrisk behandling. Blant tallene i undersøkelsen går det frem at 2566 barn mellom 0 og 5 år fikk behandling i fjor. Det er 200 flere enn året før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere