RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Psykisk syke barn må vente

Sist oppdatert:
Barn som sliter etter seksuelle overgrep, må i snitt vente i 86 dager på å få hjelp i Oslo – og enda lenger andre steder i landet.

Helseminister Dagfinn Høybråten lovet i 2000 satsing på psykisk helse, men situasjonen er forverret i løpet av dette året.

– Det er veldig lenge å vente i mange måneder om det er avdekket et overgrep. Ikke minst på grunn av senvirkninger er det viktig å få rett hjelp til rett tid, sier informasjonskonsulent Gro Talsethagen ved Støttesenter mot incest i Oslo til Dagsavisen.

Større pågang
En rundspørring avisen har gjort til samtlige helseforetak i Norge avslører at samtlige barn og unge med psykiske vansker venter mellom tre og fire måneder i snitt – opp mot 103 dager før de får nødvendig hjelp. Mange må vente mye lenger. Samtidig merker barne- og ungdomspsykiatriske avdelinger (BUP) over hele landet større pågang av barn og unge.

Viseadministrerende direktør i Helse Øst, Bente Mikkelsen, sier at kapasiteten må økes.

Far fikk hjelp - sønn måtte vente
Stadig flere tenåringsjenter melder seg til Støttesenter mot incest. Gro Talsethagen forteller om en mor som oppdaget at hennes åtte år gamle sønn ble misbrukt av faren.

Faren fikk hjelp med en gang, men sønnen har ventet i flere år på psykiatrisk hjelp.

Fem prosent
Det er fem år siden Opptrappingsplanen for psykisk helse ble startet. Målet er å øke behandlingskapasiteten innenfor det psykiske helsevernet både for barn og ungdom og for voksne.

Stortinget har vedtatt at det psykiske helsevernet for barn og ungdom skal ha et behandlingstilbud til 5 prosent av gruppen under 18 år innen 2006.

- Med den veksttakten vi nå ser er dette et realistisk mål, konkluderte helseminister Høybråten for to år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere