RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Psykolog beskylder Skårderud for plagiat


Psykolog Charlotte Buhl beskylder Finn Skårderud for plagiat.
Psykolog Charlotte Buhl beskylder Finn Skårderud for plagiat. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Ekspert på spiseforstyrrelser, psykolog Charlotte Buhl mener psykiater Finn Skårderud har kopiert tekst fra hennes bøker og utgitt som sitt eget. Skårderud avviser påstandene.

Påstandene om plagiat kommer fram i et innlegg fra Buhl på debattsidene til Aftenposten onsdag. Buhl skrev også i forrige uke et innlegg til avisen, som debattredaktøren forela Skårderud for vurdering uten Buhls samtykke. Dette reagerer Buhl kraftig på:

– Hvorfor er jeg så opptatt av om en liten upublisert faglig tekst videresendes til en kollega? Fordi jeg tidligere har opplevd at Skårderud har tatt – «lånt» eller kopiert – store deler av min tekst fra mine bøker og utgitt dette som sitt eget, skriver hun.

Ifølge henne dreier det seg om kopiering av mange avsnitt, setninger og sentrale uttrykk, eksempelvis «Behandlingens prinsipper og teknikk», i hennes bok fra 1989, «Følelser og kropp». Hun sier disse er gjengitt som Skårderuds eget stoff under «Grunnprinsipper for behandling» i boken «Nervøse spiseforstyrrelser» fra 1994.

– Buhl skriver at hun opplever at jeg der har anvendt hennes tekster uten å referere tilstrekkelig. Denne anklagen var ny for meg, men kommer altså nå. Jeg oppfatter saken ganske annerledes», skriver Skårderud i sitt innlegg.

Beklager

Det var politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten som tok avgjørelsen om å sette Buhls innlegg med anklagene på trykk. Skårderud ble ikke orientert om Buhls uttalelser:

– Vi beklager at avsnittet med beskyldningene mot Skårderud ble publisert i denne formen. Påstandene burde vært belagt med eksempler, og han har rett til samtidig imøtegåelse, noe han ikke fikk. Han svarer med et eget innlegg i dag, opplyser hun til NTB.

I imøtegåelsen forklarer Skårderud hvordan forskningen akkumuleres over tid:

– For det første: Hun [Buhl. red anm.] er sitert og referert flere steder i boken, blant annet med et lengre sitat om grunnprinsipper i behandling, og hennes to sentrale bøker «Følelser og kropp» og «Kampen om kroppen» og en fagartikkel er i referanselisten, skriver Skårderud.

Pioner og veileder

Skårderud viser også til måten han henviser til Buhl på:

– Jeg omtaler henne i denne boken som «blant de mest erfarne i arbeidet med nervøse spiseforstyrrelser i Norge». Ja, hun var en av pionerene, udiskutabelt, på 1980- og 1990-tallet. Hun har vært med å forme min og andres tenkning om psykologisk forståelser av og terapeutiske tilnærminger til spiseforstyrrelser. Helt konkret var jeg kandidat på et toårig seminar i psykoterapi i regi av Institutt for psykoterapi, i 1991-1992, med Charlotte Buhl som veileder og lærer.

Ønsket ikke kamp

Buhl sier hun står ved sine påstander og at de kan dokumenteres:

– Når man skriver en fagbok skal man være nøye med å oppgi hvor man tar tingene fra, det gjelder formuleringer og hva man har fra andre.

– Hvorfor sa du ikke fra da boka til Skårderud kom ut i 1994?

– Den ene grunnen er at den ubehagelige fornemmelsen av å være utnyttet eller misbrukt er en følelse man helst vil unngå å komme nær. Den andre grunnen er at jeg ikke ønsket å bruke tiden min på en kamp. I ettertid har jeg bare holdt meg unna å lese hans tekster, for å unngå å bli provosert. At dette kommer fram nå og det han sier, spiller ingen rolle for meg personlig. Jeg er ferdig med mitt arbeid som psykoterapeut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere