RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Psykt press på politiet

Sist oppdatert:
I løpet av et tilfeldig valgt døgn rykket politiet i Norge ut på over 50 psykiatriske nødstilfeller. Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener dette er sløsing med politiets ressurser.

Presset fra mennesker i psykisk ubalanse er større enn normalt i juleperioden, men året gjennom må politiet bruke store ressurser på oppgaver som egentlig tilhører helsevesenet.

TV 2 Nettavisen loggførte alle tilfellene der politiet i landets politidistrikter rykket ut på saker som betegnes som psykiatri i løpet av 24 timer mellom lørdag og søndag første helgen i desember.

Loggen viser at politiet i løpet av 24 timer rykket ut på psykiatriske tilfeller 58 ganger, eller en gang hvert 25 minutt.

Les hele loggen her!

- Ingen overraskelse
Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund har lest loggen som TV 2 Nettavisen har laget, og er ikke forundret.

- Dette er et voldsomt omfang og viser bredden i problemstillingen. Det viser hvor mye av politiets ressurser som er bundet opp i helt klare helsesaker. Mye av dette er arbeid skulle vært gjort av helsepersonell som er spesialutdannet til dette, sier Johannessen.

- Kan ikke avvise
Men han poengterer at når politiet får en telefon fra en syk person, så kan man ikke bare avvise personen. Mange av sakene som omfatter psykisk syke personer er også helt klare politisaker fordi disse personene ofte utgjør en fare for seg selv og andre. Han mener likevel at psykiatrien selv burde hatt et døgntilbud. Psykiatriske team som rykker ut på mange av disse sakene.

- Man må se på grensedragningen mellom helsefaglig ansvar og politiets ansvar. Sikkerhet er politiets ansvar, og i mange tilfeller ber helsepersonell om bistand for egen sikkerhet, sier han.

Savner kriseteam
- Jeg er ikke i tvil om at vi trenger en kraftig styrking av psykiatrien, og da spesielt akuttpsykiatrien. Politiet har 24 timers beredskap, og når andre stenger dørene, blir politiet eneste utvei. Vi bruker alt for mye ressurser på dette som vi skulle brukt på synlig politi, og på å oppklare saker, sier han.

Les også i dag:
58 utrykninger på et døgn
Lar politiet slippe kroken
- Bør være 80 kriseteam

Han mener tilbudet burde vært bedre over hele linjen.

- Enda viktigere er det at man ville ha skapt et relevant tilbud for en gruppe som har det vanskelig, og som trenger ett godt tilbud.

Et helt klart eksempel på hva psykiatriske team, og ikke politiet, burde gjøre, er kjøreoppdrag til institusjon. Helgen da TV 2 Nettavisen logget aktiviteten brukte Midtre Hålogaland politidistrikt to tjenestemenn på å kjøre 60 mil tur/retur med en pasient fra Ofoten til Bodø.

- Vi får mange tilbakemeldinger på at hele vaktsett kan gå med til psykiatri.

Økning
- Det har vært en økning i disse sakene de siste årene. Det er flere årsaker til dette, og det kan psykiatrien svare på bedre enn meg, men vi får tilbakemelding om at flere har det vanskelig. Blant annet roper ungdomspsykiatrien et varsel i forhold til rus og rusrelaterte plager.

Han understreker at politiet ikke løser problemet, og heller ikke er ment til å gjøre det.

- Loggen avdekker store mangler i helsevesen når det gjelder psykiatri. Politiet løser ingen problemer, men kan bare jobbe akutt for å avverge situasjoner og for å hjelpe fortvilede familier som ber om hjelp, sier Johannessen.

Politiet i Hordaland slipper, som eneste politidistrikt i landet, slike oppdrag . Et eget akuttpsykiatrisk team tar seg av alle psykiatriske oppdrag i Bergen og omegnskommunene.

Rådet for psykisk helse mener det bør være minst 80 kriseteam i Norge.

Les hele loggen her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere