RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pus kan få fugleinfluensa

Sist oppdatert:
Katter og hunder kan smittes av H5N1-viruset.

I Mattilsynets nye plan for bekjempelse av fugleinfluensa skal husdyr som hund og katt også undersøkes for viruset ved mistanke.

- Det er vist at katter og hunder har dannet antistoffer mot fugleinfluensa, og altså har blitt eksponert for smitte, sier Bjørn Bratberg ved Veterinærinstituttet i Oslo til TV 2 Nettavisen. Han anser imidlertid ikke dyrene for smittefarlige, men blodprøver av dem kan være viktige for å spore smitte.

Svært få katter har blitt syke av fugleinfluensa, men i 2004 ble det ved et laboratorium i Nederland påvist at katter både kan smittes av H5N1-viruset, bli syke og overføre smitten til andre katter. Frem til da hadde man ansett katter for å være resistente mot denne dyreinfluensaen, til tross for en rekke udokumenterte rapporter om at katter i asiatiske land var døde av H5N1-smitte.

Både katter og hunder synes imidlertid å være svært motstandsdyktige for å utvikle sykdom ved smitte. Det er foreløpig ingen planer om at kjæledyr skal avlives om de blir smittet med fugleinfluensa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere