Gå til sidens hovedinnhold

Pus skutt i øyet

Da pusen Sara kom hjem med blod rennende fra nesa og det høyre øyet, trodde familien Kvam hun hadde vært i slåsskamp. Men Sara var skutt i øyet.

Det var om morgenen den 17. mars den ett år gamle pusen kom hjem til Enggata 40 med skaden, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Da hadde Sara og kattebroren Simen vært ute i nabolaget siden klokka 23 kvelden før.

Først virket det altså som en slåsskampskade, men nylig måtte dyrlegen konstatere at Saras høyre øye var dødt. Det måtte fjernes. Og under operasjonen oppdaget dyrlegen hva Sara hadde vært utsatt for.

Fant kule
- De fant en kule fra et luftgevær eller en luftpistol bak øyet til Sara. Hos dyrlegen var de så sjokkerte at de ringte oss midt under operasjonen, forteller Hanne Kvam. Som to dager etter operasjonen fortsatt er helt satt ut av det som har skjedd. Det er også Eirik (9) og Anna (5). Sara er deres katt, som kom til familien ved juletider i fjor.

- Det er veldig dårlig gjort, fastslår Eirik mens han stryker Sara forsiktig over den blanke pelsen. Sara titter nysgjerrig inn i kameraet med sitt ene øye. Der det andre skulle vært, er det kun sting igjen.

Eirik tror det må være barn eller ungdommer som har skutt Sara.

- For det er vel ingen voksne som skyter på katter? undrer niåringen.

Forferdelig
Også mamma Hanne og pappa Lars Endre lurer på hvem som har skadet familiens katt.

- Det er jo forferdelig. Man lurer jo veldig, om noen har gjort det fordi de er lei av å ha en katt springende i hagen, eller om det er gjort bare for å være slem, sier Hanne Kvam til Sarpsborg Arbeiderblad.

Ting tyder på at det er det siste.

- Ifølge dyrlegen virker det som om noen har skutt Sara opp gjennom nesen og at kulen så har gått videre og ødelagt øyet, sier Hanne.

Bekymret
Nå må Sara holdes inne en stund. Hver dag får pusen både smertestillende og antibiotika.

- Vi passer ekstra godt på Sara, forteller Anna.

Heldigvis virker det som om Sara skal komme seg. Hun løper omkring, leker og vil gjerne ut.

- Hun kan fortsatt klatre i trær, leke og ha et godt liv selv om hun nå bare har ett øye, sier Hanne Kvam.

Men for Eirik og Anna blir det spesielt når dagen kommer hvor Sara er frisk nok til å slippes ut i nabolaget igjen.

- Jeg kommer til å være litt bekymret, og tenke på om noe annet skal skje med Sara, medgir Eirik.

- Dessverre ikke første gang
Familien Kvam har valgt å politianmelde saken.

- Den som har gjort dette har problemer. Og jeg skulle gjerne overrakt personen dyrlegeregningen, avslutter Lars Endre Kvam.

Ved Sarpsborg Smådyrklinikk har de ved flere anledninger fjernet kuler fra katter.

- Vi har fjernet kuler fra luftgevær eller luftpistol, men også hagl. Men jeg har aldri opplevd at en katt har blitt skutt i øyet, forteller veterinær Nina Brekke Tvedt som sammen med veterinær Kari Bjørnland opererte familien Kvams pus Sara.

Da Sara ble brakt inn med blødende øye, trodde man først det dreide seg om slåsskampskade eller en påkjørsel. Først senere var det mulig å slå fast at øyet var dødt. Da ble det fjernet, og under operasjonen fant veterinærene en liten kule bak øyeeplet inne i øyehulen.

- Men vi fant ikke noe inngangssår, og hornhinnen var ikke skadet, forteller Brekke Tvedt som også tok røntgen av Sara for å se om hun hadde flere kuler i kroppen. Det hadde katten ikke.

Skutt opp gjennom nesen?
Siden det manglet inngangssår, mistenker veterinæren at kulen har blitt skutt opp gjennom kattens nese.

- Det skal ellers godt la seg gjøre å få kulen opp bak øyet, sier veterinæren.

På grunn av kulens plassering, tviler altså Brekke Tvedt på at det dreier seg om et uheldig streifskudd.

- Det er grusomt hvis noen faktisk har gjort dette bevisst. Jeg håper virkelig den som har gjort dette blir tatt, sier hun oppgitt.

Les flere saker i Sarpsborg Arbeiderblad.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar