Gå til sidens hovedinnhold

Pusser opp slottskapellet til dåpen

Når prinsesse Ingrid Alexandra døpes lørdag 17. april, blir det i et helt nyoppusset slottskapell.

Kirkerommet var ganske nedslitt etter å ha vært brukt som lager i tre år under oppussingen av Slottet. Den siste omfattende restaureringen av Slottskapellet var i 60-årene, og kapellet ble gjeninnviet den 26. februar 1967. Under alteret i kirken ligger grunnsteinen til Slottet. Den ble lagt ned i 1825, men Slottet sto først ferdig i 1849.

Det er plass til maksimalt 300 personer i kapellet, og samtlige plasser tas i bruk ved den store barnedåpen.

Slottskapellet er ikke noe overdådig utsmykket kirkerom, slik det er vanlig i slottskirker rundt om i Europa. Interiøret er enkelt og stilrent i lyse farger. Nå gjør nye tepper og nye malingsstrøk at kapellet igjen fremstår fra sin beste side.

Harde trebenker er det også slutt på. Nå blir det puter på samtlige benker i kapellet. Innspurten av oppussingen, som har pågått i rundt tre måneder, skjer i disse dager.

Studentkirke
Slottskapellet har vært Oslo-studentenes kirke siden 1910. Den danske kolonien i Oslo bruker også kapellet som sin kirke.

Kong Olav dukket ofte uanmeldt opp til studentgudstjenester i Slottskapellet da han bodde på Slottet. Han hadde sin faste plass på galleriet, under monogrammet av Slottets byggherre, kong Karl Johan. Monogrammet er datert 1843, men Slottet ble ikke tatt i bruk før i 1849. Da var Karl Johan død og hans sønn Oscar I hadde overtatt tronen i det svensk-norske kongeriket.

225 til lunsj etter dåpen
Av de 300 gjestene i Slottskapellet, blir 225 invitert til lunsj på Slottet etter dåpen. I tillegg til familie, faddere og venner er en hel rekke offisielle personer fra hele landet invitert. Det er kong Harald og dronning Sonja som er vertskap ved dåpsfestlighetene.

–Dåpen til en kommende tronarving er en nasjonal begivenhet og bærer preg av det, sier informasjonssjef Wenche Rasch.

Det er biskop Gunnar Stålsett som skal forrette under dåpen, som vil finne sted i Slottskapellet lørdag 17. april klokka 12. Dåpen blir direktesendt i fjernsynet.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger