RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: AP/Scanpix)

Pusset du tennene i dag?

Sist oppdatert:
Da kan du allerede være smittet av den farlige parasitten.

(iOslo.no) Parasitten Giardia lamblia ble i går påvist i drikkevannet i Oslo. Vann- og avløpsetaten i Oslo sendte i dag ut en pressemelding der de ber Oslo-borgerne koke alt drikkevann i minst tre minutter før det ble brukt. Men det er ikke bare vann som skal drikkes eller brukes til matlaging som må kokes.

Det gjelder også tannpussen.

Fordi pressemeldingen først kom i morgentimene i dag, kan mange Oslo-folk allerede være smittet etter morgenstellet. Det er ikke mye vann som skal til, før parasitten overføres.

- Det skal veldig, veldig lite til av denne parasitten for å infisere slimhinnene. Derfor vi går ekstra tydelig ut, sier smittevernlege Frantz Leonard Nilsen Nilsen til iOslo.no.

Over 1.000 syke i Bergen
Parasitten kan gi magesmerter, diaré og oppkast, og en infeksjon fører til sykdommen giardase. Et utbrudd i Bergen i 2004 førte til en epidemi i byen, og mange av de smittede har fremdeles smerter og symptomer. Over 1.000 mennesker ble syke.

Fremdeles er det uklart om parasitten er av den farlige typen, siden de finnes i flere varianter, men Nilsen ber Oslo-folk la være å ta sjanser.

Han ber folk også koke vannet før de pusser tennene.

Skyldes avføring
Nilsen sier de foreløpig ikke vet hvor lenge Oslo-folk må koke vannet sitt.

- Det holder å koke vannet i en vannkoker, opplyser han.

Smittevernlegen vet foreløpig ikke når man vil finne ut om dette er den farlige parasitt-varianten. Men det vil laboratorieprøver avsløre.

- I verste fall er det dét. I Bergen så vi at mange ble syke i lang tid etter å ha fått i seg parasitten, sier Nilsen.

Kan være smittet
Han opplyser at parasitten skyldes avføring fra mennesker eller dyr i drikkevannet, eller at det er kommet ut i drikkevannsnettet et eller annet sted.

Det er til nå ikke meldt om noen som er blitt syke av parasitten. Det er en inkubasjontid på sju til ti dager. Det betyr at det kan gå over en uke før man blir syk, etter å ha fått i seg vannet.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere