RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Putin gasser for storsalg

Russlands president, Vladimir Putin.
Russlands president, Vladimir Putin. Foto: Ria Novosti (Reuters)
Sist oppdatert:
Europa prøver å venne seg av med russisk gass. Nå kan det åpne seg nye muligheter i Kina.

Russlands president Vladimir Putin møter sin kinesiske motpart president Xi Jinping i Shanghai tirsdag og onsdag. Mens Europa forsøker å avvenne seg fra russisk gass, prøver Putin nå å få i havn nye gassavtaler med den mektige naboen i øst.

- Kina og Russland har diskutert gassavtaler i mange år. Sist gang ble de ikke enige om pris, og så kom Turkmenistan Russland i forkjøpet med å få i stand en avtale med Kina, som dekket den første bølgen av behov, sier olje- og gassanalytiker i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, til Nettavisen.

- Økende behov for energi
- Kina har et stadig økende behov for energi. Kinas ønske om å bruke mer gass på bekostning av kull, gjør at de ønsker seg tilgang på gass, sier Saltvedt.

Eksperter tror russerne er rede til å akseptere en pris og avtale, om det så skulle være for å vise USA og Vest-Europa at de har mektige venner og andre markeder for gassen sin.

- På grunn av den nåværende katastrofen i relasjonene til Vesten, så har de ikke noe alternativ, sier en russisk Kina-ekspert Vasily B. Kashin til The New York Times.

- De er nødt til å dra til Asia for å få på plass en avtale så fort som mulig, sier Kashin.

Forverret forhold
Russlands fremtreden i Ukraina-krisen har ført til at forholdet ti Vesten er blitt betraktelig forverret.

- Dette med at Russland prøver å øke sin eksport til Kina, har pågått i flere år. Men dagens situasjon legger mer press på Russland for å finne flere kjøpere av sin gass, sier Saltvedt.

- Det som er utfordringen, er at de må bygge rørledninger til å frakte gassen, og det koster penger. Russland vil sikre seg en god nok pris for a det skal bli lønnsomt å eksportere gass, fortsetter hun.

Hun sier imidlertid at Europa vil være Russlands viktigste marked i mange år framover.

- Men markedet er i ferd med å bli mer globalt. Europa vil etter hvert få større tilgang til gass gjennom LNG, blant annet fra USA, og potensielt vil de produsere mer skifergass selv. Men det vil ta lang tid før forholdet mellom Europa og Russland endrer seg. Det vil skje gradvis, sier hun.

LNG er nedkjølt naturgass som fraktes i flytende form i trykktanker om bord i skip. Dette gjør at gassen blir mer tilgjengelig for nye markeder.

Thina Margrethe Saltvedt i Nordea.

Ventet lavere vekst
- Det er ventet lavere vekst i gassetterspørselen i Europa, mens i Kina er det ventet at veksten og behovet vil øke.

Handelen mellom Kina og Russland utgjorde i fjor 90 milliarder dollar. Handelen mellom Europa og Russland er imidlertid langt høyere, og utgjorde 370 milliarder dollar i 2012.

Handelen med USA lå på 26 milliarder dollar i 2012.

Putin har tidligere uttalt at han ønsker å øke handelen med Kina til 100 milliarder dollar neste år, og doble handelen i løpet av 2020.

Roser Kina
Kina, som er ett av fem faste medlemmer i FNs sikkerhetsråd, avsto fra stemme over fordømmelse av folkeavstemningen på Krim i forkant av Russlands annektering av halvøya i mars måned. Kinas ståsted ble påpekt da Putin annonserte annekteringen.

Putin har gjentatte ganger uttrykt at Kina vil overta USAs posisjon som verdens største økonomi.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere