RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rå maktkamp om Fattighuset

Sist oppdatert:
Grove beskyldninger hagler blant medlemmene i styret før årsmøtet i Fattighuset i kveld.

(iOslo.no) Fattighuset i Oslo er en sosialorganisasjon som gir fattige mat og et sted å være på dagtid. Slik har det vært i over ti år, men iOslo.no kan nå avsløre en knallhard maktkamp rundt organisasjonen. Styremedlemmene beskylder hverandre for grove lovbrudd, og ulike fraksjoner kjemper nå for å få kontroll over hele organisasjonen.

- Jeg mener han er gal, sier Ben Axel Borgen om styremedlem Kjell Arne Olsen.

Olsen har på sin side sendt flere brev til offentlige etater, blant dem Mattilsynet. Her forteller han historier om at mat oppbevares på røykerom og gulv, samt at brød oppbevares i romtemperatur i flere dager, alle brudd på Mattilsynets forskrifter.

- Rene anarki
Men lovbruddene skal også være mer alvorlige, hevdes det.

Ifølge Olsen har Borgen brukt Fattighuset som bolig det siste halve året, til tross for at bygget er oppført som næringseiendom.

I tillegg er Olsen kritisk til at Borgen deler ut mat til alle som kommer.

- Her fôrer vi folk som kanskje ikke har oppholdstillatelse. Han viser ikke respekt for det som blir vedtatt på årsmøtet. Organisasjonen skal ha en flat struktur, men slik han holder på blir det helt anarki. Styret har sett seg lei på det, sier Olsen til iOslo.no, om Borgen.

- Vil fjerne Borgen med alle midler
Olsen sier at han vil forsøke å fjerne Borgen med alle midler under årsmøtet til Fattighuset onsdag kveld, men han tror ikke han får gjennomslag for sitt syn.

- Borgen prøver å innføre et lønnsprinsipp, men vår virksomhet er basert på frivillig jobbing. Nå har han lovet flere sjåfører lønn slik at de skal stemme på ham. Han vil ha lønn som daglig leder, men det har vi ikke råd til, hevder Olsen.

Olsen har sendt henvendelser både til Økokrim og skattemyndighetene. Samtidig har han sendt en bekymringsmelding til Mattilsynet. Han har ennå ikke fått svar.

- Vi har fått inn en bekymringsmelding, det stemmer. Vi vurderer alle meldinger som kommer inn. Noe av det kan tas inn i et vanlig tilsyn, her blir det nok en oppfølging på et vanlig tilsyn. Det er litt spesielt å følge tilsyn med organisasjoner, sier seksjonssjef Gry Marianne Holmbakken i Mattilsynet.

- Olsen er gal
iOslo.no dro ned på Fattighuset for å se med egne øyne hva Olsen snakker om.

Utenfor Grønlandsleiret 39 står en lang kø og venter på å bli sluppet inn. Inne venter store berg med mat på nye eiere. Det meste av maten har nådd «best før»-datoen, men ikke lenger. Stadig bærer frivillige inn nye bakker fulle av kjøttvarer. Mennesker blir fortløpende sluppet inn for å få fylt posene.

Ben Borgen er på stedet og passer på at leveransene skjer som de skal.

- Olsen har drevet slik et år, han har ikke noe annet å gjøre. Jeg mener han er gal, sier han til iOslo.no, om beskyldningene.

Fattighuset har utdeling av mat annenhver dag. Da kommer rundt 300 for å få mat.

- Ifølge brevet til Mattilsynet oppbevares maten ved romtemperatur i opptil flere dager. Stemmer det?

- Mot mat til utlendinger
- Som det står i brevet kan jeg ikke kjenne meg igjen i det. Vi får inn store mengder mat, men det alle meste går rett ut igjen. Men vi har også kjøleskap og frysere stappfulle. Hvis han mener at vi oppbevarer maten uhygienisk bør han gå inn for at vi får større lokaler, slik at vi får plass til både mat og klær, sier Borgen.

- Hvordan stiller du deg til påstandene fra Olsen?

- Det finnes en del personer som er mot at vi deler ut mat. Han har tidligere vært imot at vi deler ut mat til utlendinger, sier Borgen, og fortsetter:

- Det finnes en gruppe mennesker her på Fattighuset som ikke vil vise alle medmenneskelighet. Vi har 50 frivillige her fra alle verdenshjørner, og det faller enkelte tungt for brystet, sier han.

- Olsen sier du prøver å lure til deg lønn?

- Vi har hatt en debatt i lange tider om det i lange tider, og det er det lov til å ha. Vi har folk på tiltak her, og da krever NAV at vi har tre ansatte. Jeg har ikke lønn, men jeg mener at sjåførene skal ha lønninger, og de som står på kjøkkenet skal ha det. I tillegg skal vi ha en daglig leder. Det er ikke 100-prosentstillinger, men det sier seg selv at det er et svært økt arbeidspress, sier Borgen.

De siste årene har antall mennesker som får mat på utdelingsdagen økt fra 20-30 til over 300, og flere og flere bedrifter gir sin støtte. Totalt går det ut mellom fire og fem tonn mat hver gang de deler ut.

- Du har aldri fått lønn?

- Jeg fikk noe godtgjørelse i november og desember, men det var for å ha jobbet som pressekontakt. Det var også godkjent av allmøtet, sier Borgen.

- Olsen har tidligere forsøkt å stoppe utdelingen av melk fra Tine. De gir oss melkeprodukter til flere millioner hvert år, men han vil ikke at vi deler det ut. Det er et personlig angrep på alle fattige i Oslo. Han rammer ikke meg, bare de fattige, sier Borgen.

Kaotisk hverdag
Fattighuset har 170 medlemmer. Seks av dem har undertegnet et eksklusjonsforslag mot Borgen. Sju andre har undertegnet et forslag mot Olsen.

- Det her er egentlig et rolig år. Det har vært langt verre tidligere, og det er alltid noen som skal ekskluderes eller suspenderes, men det er sjelden det blir noe av det, sier Borgen.

Han frykter ikke at han ryker ut i kveld.

- Hoveddelen av medlemmene er fornøyd med jobben jeg gjør, så vi får se om det blir ti eller femten som vil stemme meg ut. Men det trengs to tredels flertall, sier han.

Medlemmene skal i morgen avgjøre hvilken linje de skal legge seg på, hvordan Fattighuset skal drives og hvilke vedtekter de skal jobbe etter. Gruppa som taper i kveld vil trolig ikke delta på morgendagens møte.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere