Radioaktiv stråling skulle redde Nerdrum-maleri

Per Trygve Lundgren

Per Trygve Lundgren Foto: (Nettavisen)

Til og med radioaktiv stråling ble forsøkt for å redde Odd Nerdrums bilder fra ødeleggelse.

03.08.11 17:27

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Detaljer fra katastrofen som rammet Odd Nerdrum på 80-tallet ble avslørt i Oslo tingrett onsdag.

Det var Per Trygve Lundgren - mannen som drev galleriet til Odd Nerdrum gjennom mange år - som fortalte om de dramatiske 80- og 90-årene. De fleste bildene som ble ødelagt var laget i perioden 1983 til 1985, men det var først sent på 80-tallet at problemet med malingen som smeltet ble kjent for Nerdrum.

- Det er rart å stå her nå og snakke om noe som vi holdt hemmelig i mange år, sier Lundgren. På 80- og 90-tallet, da smeltende maling var et enormt problem for Odd Nerdrum, ble dette holdt hemmelig for offentligheten.

Lundgren fortalte at markedet for Nerdrums bilder kunne blitt ødelagt hvis feilen hadde blitt offentlig kjent. I tillegg fryktet man at eiere av Nerdrum-malerier skulle spekulere i søksmål.

- Det var jo en katastrofe. I en periode kom det flere bekymringsmeldinger inn om dagen. Det de hadde felles var at bildene hadde blitt fraktet over til USA. Flere av disse bildene hadde da eksistert i flere år uten problemer, fortalte Lundgren.

Tirsdag fortalte Odd Nedrum selv litt om katastrofen i sin forklaring for retten. For å forberede seg på mulige erstatningssaker i USA gjemte Nerdrum vekk penger i en bankboks i Østerrike. Det er disse pengene norske skattemyndigheter mener han har unndratt beskatning.

Maling som lim
For å vise hvordan bildene hadde blitt fullstendig ødelagt, bar sønnene til Nerdrum en sammenrullet ødelagt originalversjon av bildet «Skyen» fram i Oslo tingrett.

Da lerretet skulle rulles ut måtte sønnene få hjelp av Lundgren fordi malingen virket som lim. Gjennom tiårene som har gått siden maleriet ble laget har det ennå ikke tørket.

- Slik var alle bildene som kom tilbake fra USA. Som dere ser var det umulig å reparere, og hvis vi forsøkte så ville malingen bare fortsette å renne. Det var cirka 36 bilder som vi måtte male om igjen, kommenterte Nerdrum fra tiltalebenken mens sønnene og Lundgren viste fram det maltrakterte maleriet

Lundgren fortalte at et av de første ødelagte bildene han så var «Black Cloud» som var solgt til en privatperson i USA. På dette maleriet hadde noe av papiret som bildet var fraktet i, klebret seg fast til maleriet.

Rant av lerretet
- Det hadde papir påheng. Jeg så en stor papirlapp midt på bildet, men det som var mer dramatisk var at deler av maleriet hadde seget over rammen, fortalte Lundgren.

Malingen hadde altså bokstavelig talt begynt å renne av lerretet.

I lang tid diskuterte Nerdrum og Lundgren hva som kunne gjøres med maleriene. Lundgren sa at Nerdrum kunne ha valgt en kynisk tilnærming og la galleriene ta seg av forhandlingene med kundene. Det ønsket ikke Nerdrum. Han ville reparere bildene, eller erstatte dem.

Men før man kunne reparere bildene så måtte man finne en måte å stoppe malingen fra å renne.

Radiostråling
- I 1993 var vi i kontakt med en person på Kjeller som sa det kunne være mulig å stoppe nedsmeltingen ved å utsette bildene for radioaktivitet. Man skulle altså tørke maleriene innenfra og ut.

Det året var Odd Nerdrum på Kjeller der den norske forskningsreaktoren er. Inne i et radioaktivt rom ble et lerret med maling plassert i én uke.

- Resultatet var at hele lerretet ble pulverisert, fortalte Lundgren i retten.

Heller ikke andre forsøk på å reparere bildene var heldige. Konsekvensen ble at Nerdrum på 90-tallet jobbet nærmest døgnet rundt for å erstatte ødelagte bilder.

- Dette arbeidet var monsteriøst, forklarte Lundgren.

Denne katastrofale epoken i Nerdrums virke er helt sentral i straffesaken mot ham. I denne perioden la Nerdrum vekk store beløp for å sikre seg mot eventuelle søksmål fra amerikanske kjøpere. Det er disse pengene som norske myndigheter mener at Nerdrum har unndratt beskatning.

Både Lundgren og en annen tidligere kollega av Nerdrum ga kunstneren de beste skussmål. Riktignok er ikke kunstneren en mester med tall, men han er hederlig, ordentlig og svært opptatt av at ting skal gjøres riktig.

Krever to år
Onsdag ettermiddag avsluttet aktor Asbjørg Lykkjen sin sluttprosedyre, og har lagt ned påstand om to års ubetinget fengsel for Odd Nerdrum, samt at han må betale saksomkostningene på 10 000 kroner.

Kunstneren risikerer i tillegg å måtte betale restskatt for de 14 millioner kronene skattemyndighetene mener han ikke har meldt inn på selvangivelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.