Gå til sidens hovedinnhold

Radiumhospitalets legater takker nei til penger fra Mannegruppa Ottar

- I Norge er det tydeligvis viktigere å bekjempe dårlig humor enn å hjelpe de som trenger det mest, sier mannegruppa Ottars talsperson.

Det stormet rundt den lukkede Facebook-gruppen Mannegruppa Ottar tidligere i høst, etter det ble kjent at flere unge jenter ble hetset på gruppen og at det ble vitset om pedofili og voldtekt.

Flere medlemmer forsvant i dagene etter den negative oppmerksomheten, men nå har gruppa flere medlemmer enn noen gang med sine drøye 40.700.

LES mer: Mannegruppa Ottar vokser - er større enn noen gang

Brenner for kreftsaken

Gruppen har igjen startet en innsamlingsaksjon, der pengene skal gå til Radiumhospitalets Legater, som yter økonomisk støtte til kreftforskning.

Mandag har de samlet inn rundt 50.000 kroner.

- Jeg tror kreftsaken er noe veldig mange i gruppa brenner sterkt for. Da vi bestemte oss for å ha en innsamlingsaksjon hadde vi flere alternativ som vi stemte på, og Radiumhospitalets legater vant overlegent, fortlate Kay Erikssen, administrator i gruppen, til Nettavisen før helgen.

LES: Sophie Elise: - Fikk råd fra politiet om å fjerne blogginnlegg om Mannegruppa Ottar for min egen sikkerhet

Nei takk

Radiumhospitalets legater opplyser til Nettavisen mandag at de takker nei til pengene.

- Slike saker er veldig vanskelige, siden gavene er til pasientene, og bare går gjennom Radiumhospitalets legater. Vi takker alltid nei til gaver som er fremskaffet på ulovlig vis, eller hvor en stor del av beløpet er havnet hos mellommenn, skriver Radiumhospitalets legater i en pressemelding.

- Samtidig så ønsker vi ikke å fremstå som en stiftelse som bidrar til å legitimere en slik uakseptabel oppførsel som en del medlemmer i Mannegruppen Ottars nettverk har vist, med synspunkter som vi tar meget sterk avstand fra.

Nei fra RH Legater har også sammenehng med at de mener Facebook-gruppens ståsted fremdeles er for uklart.

- Så vidt vi forstår så er pengene samlet inn på lovlig vis, og flere tusen medlemmer i nettverket som har fremmet slike uakseptable synspunkter er nå ekskludert fra dette. Det synes vi er gledelig. Siden det er for mye uklarhet om hva denne oppryddingen har ført til, så ønsker vi ikke å motta gaven på nåværende tidspunkt.

Veldig trist

Kay Erikssen sier til Nettavisen at han synes det er svært trist at Radiumhospitalets legater takker nei til pengene.

- Spesielt med tanke på at vi, og RH legater, har samme mål - å gjøre hverdagen til kreftpasientene som er inne i en meget vanskelig periode av livet litt lettere, sier han.

- I Norge er det tydeligvis viktigere å bekjempe dårlig humor enn å hjelpe de som trenger det mest.

Dersom det ikke blir mulig å få pengene til Radiumhospitaltes pasienter, ønsker mannegruppa og gi dem til andre trengende.

- Vi håper det kanskje er en mulighet for å få pengene frem til de innlagte på Radiumhospitalet uten å gå via RH legater. Dersom dette ikke lar seg gjøre vil pengene gå til neste nedover listen på vår avstemning om hvem som skulle få årets juledonasjon fra oss - Fattighuset i Oslo.

Mannegruppa har tidligere samlet inn penger til Max (15). Han får behandling i Polen for sin krefttype. Behandlingen er svært dyr, og i høst samlet facebook-gruppa inn 100.000 i løpet av få dager.

- En liten sum av det som blir dratt inn vil også bli gitt som julegave til Max (15) som lider av en sjelden hjernesvulst og har det meget tøft denne jule, sier Erikssen.

Har blokkert tusenvis av medlemmer

Dette er ikke første gang Mannegruppa Ottar samler inn penger til kreftsaken. I høst samlet de inn over 200.000 til Barnekreftforeningen, men etter Barnekreftforeningen ble gjort oppmerksom på de innleggene som hadde florert inne på Mannegruppa Ottar, nektet de å ta imot pengene.

Etter mediestormen tidligere i høst har Mannegruppa Ottar innført nye regler. I reglementet står det blant annet «ingen pedofili, ingen pornografi, ingen bilder av lik og avføring».

- Vi har nulltoleranse for mobbing, hetsing og uthenging av enkeltpersoner. Vi har blokkert flere tusen brukere, så dette tar vi på alvor. Men på internett er det alltid noen som mobber andre, og noen ganger blir kommentarene liggende litt før vi rekker å fjerne det. Men med én gang vi ser det så kastes vedkommende ut og innlegget slettes, uttalte Erikssen før helgen.

Erikssen sier at det fortsatt er lov med det de selv omtaler som «upolitisk korrekt humor, med andre ord vitser du ikke hadde turt å legge på din egen facebook-vegg».

- Det er mest humor inne på gruppa nå, og litt pupper og lår. Innholdet varierer veldig, men det er mye manneting, rett og slett, avslutter Erikssen.

Kommentarer til denne saken