*Nettavisen* Nyheter.

Rådmann sparket etter regnefeil

Foto: (Avisa Nordhordaland/Scanpix)

Private barnehager i Meland kommune fikk utbetalt 7 millioner kroner for mye i støtte. Det fikk rådmannen svi for.

18.12.10 15:25

10. november informerte rådmann Helge Thoresen formannskapet om at Meland kommune i åra 2008 og 2009 har utbetalt for stort tilskudd på om lag 7 millioner til de private barnehagene.

- Meland kommune har i flere år hatt en svært vanskelig økonomi. Det er også grunnen til at kommunestyret har gjort en rekke vanskelige og kontroversielle vedtak – både med hensyn til å øke inntektene og å kutte kostnader. Her kan man blant annet nevne vedtaket om å innføre eiendomsskatt, nedlegging av Flatøy skole med mer, sier ordføreren til Avisa Nordhordaland.

- I møtet med gruppelederne 24. november kom det fram at den alvorlige barnehage-saken måtte få konsekvenser. Da dette ble meddelt rådmann Helge Thorsen, valgte han å si opp stillingen sin i Meland kommune, sa ordføreren i et kommunestyremøte denne uken.

- Hadde ikke et valg
Lørdag forteller rådmann Helge Thorsen en noe annen versjon til avisen.

- Jeg har på ingen måte valgt å gå av på bakgrunn av en regnefeil. Det kom som et sjokk at dette skulle bli konsekvensen av barnehage-tabben, sier tidlegere Meland-rådmann Helge Thorsen, til Avisa Nordhordaland.

Rådmannen slår fast at han flere ganger overfor politikerne har gjort det klart at han måtte ta konsekvensen av barnehage-tabben, men Helge Thorsen hadde ikke i tankene at denne saken kunne medføre hans avgang.

Klokken kvart over åtte om morgonen – dagen etter at gruppeledarne hadde fattet sin dom, ble rådmannen kalt inn på ordfører Nils Marton Aadland sitt kontor.

-Da fikk jeg vite at gruppelederne hadde konkludert med at barnehagetabben ville få konskevenser for meg og min stilling. På direkte spørsmål fikk jeg stadfestet at det stod et samlet politisk miljø bak kravet, seier Helge Thorsen.

- Tvunget
- Jeg tok det som selvsagt at formannskapet var involvert, og at gruppelederne hadde vært i kontakt med sine grupper. Det slo meg ikke at det var et engere utvalg (mindre utvalg red. anm.) som faktisk hadde felt denne dommen. Men slik var det altså, konstaterer Thorsen.

Rådmannen gikk inn på kontoret sitt, og etter et par timer konkluderte han med at han, stilt overfor en slik situasjon, ikke hadde noe annet valg enn å si opp.

Thorsen legger ikke skjul på at meldingen fra ordføreren kom som et sjokk, og at det resulterte i en psykisk knekk. Uken før hadde rådmannen avsluttet en tøff sykdomsbehandling.

- Oppsigelsen ble skrevet i samråd med ordføreren. Ordføreren sa samtidig at jeg kunne velge hvordan jeg ville fratre, og at dette var en trist sak med bare tapere.

- Alvorlig situasjon
Helge Thorsen reagerer sterkt når ordføreren i kommunestyret gir inntrykk av at alternativet ville vært at det ble reist mistillit mot rådmannen.

- Da har denne saken kommet over i en ny fase og handler ikke lenger om konsekvensene av barnehagesaken isolert. Det er en ganske alvorlig situasjon, ettersom det aldri tidlegere har blitt signalisert mistillit til rådmannen. Om det var situasjonen, så burde jo det helt klart blitt tatt opp med meg hva denne mistilliten i så fall handler om, sier Thorsen.

Helge Thorsen er overrasket over at han i denne prosessen ikke fikk komme med sitt syn.

- Jeg burde jo absolutt blitt invitert til gruppeleder-samlingen for å gi min versjon dersom det ble lagt opp til at jeg måtte gå. Det er blitt hevdet at jeg visste at gruppelederne hadde møte. Det er feil. Jeg vet fremdeles ikke hva som var tema, og vet heller ikke om det er skrevet protekoll fra møtet, sier han.

Du kan lese resten av intervjuet med ordføreren på Avisa Sunnhordaland her .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.