RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rådyre reker

Sist oppdatert:
På Ravnkloa fiskeutsalg i Trondheim koster ferske reker 160 kroner kiloen i dag. Noen høyere?

Hva kan vel måle seg med reker og et glass hvitvin en ettermiddag i juli? På torgene i flere byer i landet selges ferske reker, enten fra båt eller boder.

Det er vel ingen tvil om at ferske reker er bedre enn frosne. Og de ferske rekene du kjøper på brygga, er ofte også større enn de du kjøper i frysedisken i ferskvarehandelen. Ferske reker er manges favoritt i sommervarmen. Men du må betale i dyre dommer.

Diskuter rekeprisene her.

«Billig» i Stavanger
Da TV 2 Nettavisen ringte rundt til rekeutsalgsstedene i forskjellige byer i landet på torsdag, varierte prisene fra by til by.

I Stavanger kunne du få ferske reker for 109 kroner kiloen. På fisketorget innerst i Vågen fikk vi opplyst tilgangen på reker er større om vinteren. Da synker prisene, og du kan få ferske reker helt ned til 49 kroner kiloen.

Høres bra ut det, men det er i sommervarmen reker er fristende for de fleste.

På fiskebryggen i Kristiansand fikk du torsdag én kilo ferske reker for 135 kroner kiloen. Salgsansvarlig Allan Iversen i Fiskesalg AS forteller at det er dyrere å fiske reker som sommeren fordi de befinner seg lengre ut i fjorden, mens om vinteren kommer de inn i havn.

- Det fiskes mindre reker om sommeren, samtidig som det er den tiden av året som flest vil kjøpe dem, sier han.

- Skal folk ha reker, så skal folk ha reker
På Rådhuskaia i Oslo møter TV 2 Nettavisens reporter Tore Aaslund. Han har fisket fra fiskebåten sin i ti år. Klokken syv om morgenen kommer han til kai, forhåpentligvis med mye fangst.

- Vi må et stykke ut i fjorden for å fiske. Det må nemlig være 60 meter eller dypere, sier han.

Aaslund forteller at det er lettest å selge ferske reker og fisk om sommeren.

- Hos meg koster ferske reker 60 kroner literen hele året. Én liter tilsvarer omtrent en halv kilo. Det blir altså 120 kroner kiloen.

Fiskeren sier at 100 kroner kiloen er minsteprisen for ferske reker.

- Men skal folk ha det, så skal folk ha det, og da betaler de uansett, sier Aslund.

- Hvordan kan ferskvarehandelen klare å selge frosne reker til en brøkdel av det dere selger ferske reker for?

- De fisker jo med mye større båter enn oss. Dermed kan båtene selge tusenvis av tonn med reker samtidig, og da blir det billigere, sier han.

160 kroner per kilo
Bergenserne måtte betale 75 kroner for en halv kilo med ferske reker på torsdag, det vil si 150 kroner per kilo. Driftssjef Sverre Jolmstad opplyser at rekeprisene pleier å holde seg stabile.

Den høyeste kiloprisen for ferske reker som TV 2 Nettavisen klarte å oppdrive på torsdag, var på Ravnkloa i Trondheim. Der måtte du punge ut med 160 kroner for én kilo med ferske reker.

Hva er kiloprisen der du bor? Tips oss!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere