RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raftoprisen til Rebiya Kadeer

Sist oppdatert:
Rebiya Kadeer fra Kina er tildelt årets Raftopris. Tildelingen vil trolig provosere kinesiske myndigheter.

Den 58 år gamle menneskerettsforkjemperen har sittet fengslet i Nordvest-Kina siden 2000 og skal etter planen slippe ut i 2006.

Kadeer tilhører det muslimske minoritetsfolket uigurene i Xinjiang-provinsen. Hun ble arrestert i 1999 - angivelig for separatisme og å ha gitt statsopplysninger til utlendinger. Opplysningene viste seg under rettsaken å være utklipp fra lokale aviser, som ble sendt videre til hennes mann i USA.

- Raftostiftelsen vil med denne prisen rette en kraftig appell til Kina om å føre en politikk som ivaretar sivile, økonomiske og kulturelle rettigheter for uighurene og andre minoriteter i Kina, heter det i en pressemelding fra stiftelsen.

Flyktet
Rebiya Kadeer var tidligere en suksessrik forretningskvinne som også var svært politisk aktiv. Hun var tidligere medlem av den viktigste politisk rådgivende forsamling i Xinjiang-provinsen, og deltok også på FNs kvinnekonferanse i Beijing i 1995. I løpet av fengselsoppholdet har helsen sviktet. Raftostiftelsen ber om at hun løslates umiddelbart og betingelsesløst.

Provoserer
Pristildelingen vil uten tvil provosere kinesiske myndigheter kraftig. De har benyttet den internasjonale stemningen etter angrepene på USA 11. september 2001 til å slå kraftig ned på etniske uigurer i Xinjiang-provinsen. Myndighetene gir uigurske separatister skylden for en serie bombeangrep, og har i løpet av årene gjennomført flere hundre henrettelser og arrestasjoner.

Fengslingen av Kadeer blir også knyttet opp mot det politiske arbeidet til hennes mann, Sidik Rouzi som flyktet til USA i 1996. Før hun ble arrestert drev Kader også et prosjekt som hadde som mål å hjelpe uighurske kvinner med å starte forretningsdrift.

Shirin Ebadi
Årets Raftopris er den 18 i rekken. Prisen ble opprettet som en videreføring av Professor Thorolf Raftos arbeid for menneskets rettigheter. Tidligere prisvinnere inkluderer fredsprisvinnerne Aung San Suu Kyi, Jose Ramos Horta, Kim Dae-jung og Shirin Ebadi. Om Raftoprisvinner Rebiya Kadeer vil føye seg inn i den rekken, gjenstår å se.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere