RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raja: – Anundsen bør trekke videoen umiddelbart

Venstres Abid Raja (bak) sammen med justisminister Anders Anundsen (Frp) i Stortingets vandrehall ved en tidligere anledning. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Venstres Abid Raja (bak) sammen med justisminister Anders Anundsen (Frp) i Stortingets vandrehall ved en tidligere anledning. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Justisminister Anders Anundsen (Frp) bør umiddelbart fjerne filmen «Trygghet i hverdagen» fra departementets nettsider, mener Venstres Abid Raja.

Raja begrunner det blant annet med at videoen kan ha stått for et brudd på personvernlovgivningen gjennom at den har vist gjenkjennbare bilder av innsatte på asylinternatet på Trandum ved Oslo lufthavn.

Venstre-representanten mener justisministeren må ta ansvar for dette gjennom å fjerne filmen.

– Han har ikke innhentet tillatelse til dette. Selv om folk er fengslet, har de krav på personvern, sier Raja til NTB.

Sladdet

Justisdepartementet og Departementenes sikkerhet- og serviceorganisasjon (DSS) har sørget for at videoen som nå ligger ute, er sladdet slik at personene ikke skal være gjenkjennelige. Abid Raja mener imidlertid dette ikke holder.

– De er sladdet, men det innebærer en merkrenkelse, sier han. Raja hevder sladdingen bare vil føre til at folk søker opp originalvideoen andre steder på nettet.

Fredag ble det ifølge Dagbladet klart at Datatilsynet gransker videoen med justisministeren nettopp med bakgrunn i bildene fra Trandum. 

De innsatte skal ikke ha godkjent denne bruken.

– Man må ha et rettslig grunnlag for å publisere bilder av folk slik, og det forutsetter et samtykke fra de involverte, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

I HOVEDROLLEN: Justisminister Anders Anundsen får både ris og ros for sin informasjonsvideo med seg selv i hovedrollen.

Vil granske videoen

Tilsynet har åpnet sak og vil granske om Justisdepartementet har brutt loven om behandling av personopplysninger.

– Pressens bruk av videoen omfattes ikke av loven på samme måte, så det er bare departementet som er interessant for oss, sier Thon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere