*Nettavisen* Nyheter.

Raja heier på Clegg

Foto: Heidi Schei Lilleås (Mediehuset Nettavisen)

- Han er et ekstremt friskt pust, sier Raja til Nettavisen.

07.05.10 08:22

VENSTRES HUS/SCOTSMAN (Nettavisen): Torsdag kveld arrangerer Oslo Venstre valgvake i anledning parlamentsvalget i Storbritannia.

Les også: Nå holder finansverden pusten
Les også. - Blir ikke konge, men kanskje kongemaker

Venstres søsterparti, Liberal Democrats, ligger an til å gjøre et brakvalg, takket være medieprofilen til Nick Clegg.

- Han er et ekstremt friskt pust. Han er lett, ledig og ungdommelig, samtidig som han har et tydelig budskap, sier Abid Raja til Nettavisen.

Raja stiller opp på valgvaken med den gule fargen til Liberaldemokratene både i drikke og slips. Kona ønsket også at han skulle ha gule sko, men

Venstre og LibDem har svært mange like standpunkter, både innenfor miljø, skole, velferd og EU-spørsmål.

- Jeg håper at vi skal unngå et rent konservativt flertall, sier Raja.

Får støtte fra Arbeiderpartiet
Dette får han full støtte til fra folkene på baren Scotsman i Oslo sentrum, der tilhengere av Labour samlet seg, organisert av Oslo Arbeidersamfunn. Der er de såpass realistisk innstilt at de tror De konservative kommer til å velge valget.

- Vi håper å få til et godt samarbeid mellom Labour og LibDem. Labour må samarbeide, og det betyr blant annet at vi må godta en endring av valgordningen. Det er helt rimelig, sier Fredrik Mellem, leder i Oslo Arbeiderpartisamfunn, til Nettavisen.

Ut ifra valgdagsmålingene kan det se ut til at de begge kan glede seg. Ingen ser ut til å få rent flertall i England.

Les også: Ingen fikk flertall

- Sier ingenting
Den umiddelbare reaksjonen på valgdagsmålingene for Raja er skuffelse.

- Ja, nei, dette ser ikke lovende ut...

Raja blir umiddelbart avbrutt av Odd Einar Dørum, som han sitter ved siden av.

- Denne målingen sier ingenting, slår Dørum fast

- En voldsom inspirasjon
Venstre i Norge dukket under sperregrensen ved valget i fjor. Dørum mener at det å se på Liberaldemokratene er en voldsom inspirasjon.

- Vi har alt å lære av dem. Det handler om alt fra hullet i gata utenfor der du bor, til klimakrisen der oppe. Vi må kunne svare for småting for å ha tillitt i de store spørsmålene, sier Dørum til Nettavisen.

Reiulf Steen holdt tale
På baren Scotsman i Oslo sentrum har tilhengere av Labour samlet seg, organisert av Oslo Arbeidersamfunn. Og det var Reiulf Steen som holdt den store talen.

Nettavisens reporter på stedet forteller at stemningen er relativt laber, og at Steen ser litt medtatt ut. Årsaken er at de regner med at De konservative stikker av med valgseieren.

- Min generasjon vil alltid stå i takknemlighet til Storbritannia, fordi det var det eneste landet som i 1940 mobiliserte mot Hitler, sa han.

Liker ikke britenes aviser
Derimot var han ikke spesielt imponert over landets aviser.

- Det kunne aldri falle meg inn å snakke nedsettende om Storbritannia, men de har verdens verste tabloider, sa han spøkefullt.

Han mente at Daily Mirror er for de som ikke kan lese, og at en av de andre tabloidene er for de som ikke kan tenke.

Enorme klasseskiller
Et poeng Steen gjorde klart av at Storbritannia har det mest rigide klassesamfunnet i Europa.

- Det er et helt klart definert klasseskille med tanke på økonomi, kultur og sosiale klasseskiller. Har du for eksempel gått på Eaton, så følger det deg resten av livet, sier Steen.

Han får full støtte av Odd Einar Dørum:

- Denne valgkampen handler i stor grad handler om å gjøre noe med de enorme klasseskillene i England, og at en valgreform i kjølvannet av valget vil kunne være med på å gjøre noe med dette, sier Dørum til Nettavisen.

Tror Labour taper valget
Steen var ganske sikker på hva som er årsaken til at Labour eventuelt taper dette valget.

- De konservatives fremgang skyldes at de har blitt langt mer sosialt engasjert enn før. De forfekter ikke ubegrenset liberal politikk. De viser seg kritiske til det som har skapt finanskrisen. Det hadde vært mye enklere for Labour om De konservative gjorde som Maragreth Tatcher, som bare var opptatt av individet, og ikke samfunnet, sa Steen.

Han er overbevist om at Arbeiderpartiet og Labour nå må bygge videre på den franske revolusjonen, der stikkordene var frihet, likhet og brorskap - eller en mer moderne versjon: Frihet, likhet og trygghet.

- Hvis Labour taper i dag, er det fordi de ikke har klart å leve etter disse prinsippene, mener Reiulf Steen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.