RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Råkjøringsrekord

Sist oppdatert:
Norske bilister råkjører mer enn noengang. UP har beslaglagt 300 flere førerkort i år enn på samme tid i fjor.

Hittil i år har UP hentet inn 2159 førerkort for fartsovertredelser og uvetting kjøring.

Det er en økning på 17 prosent sammenligna med første halvår i fjor.

Ungdommelig overmot
Ungdommen er trafikkverstinger. Denne aldersgruppen står for 34 prosent av anmeldelsene for råkjøring.

- Det er ungdommelig overmot blant unge gutter mellom 18 og 25 år. Hvert tredje førerkort vi beslaglegger for fartsovertredelser er blant denne gruppen, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegård til TV Nyhetene.

- Vi har nå satset bevisst på mer bruk av sivile enheter for å ta nettopp denne gruppen for råkjøring og aggressiv farlig trafikkadferd. Det gjør at vi får en vesentlig økning i førerkortbeslagene i forhold til å bruke uniformerte enheter mot denne spesielle gruppa sjåfører, sier Humlegård.

Ifølge UP-sjefen er det kombinasjonen manglende kjøreferdigheter, gamle biler og en overdreven tro på egne ferdigheter som gjør at ungdom leker med fartsgrensene. Humlegård innrømmer at det ikke er lett å få banket inn holdningsendringer for denne gruppen ferske bilister.

Verst uten lappen
Jørgen Nordstrand (18) fra Langevåg i Sula er en av råkjørerne som nå frister tilværelsen som fotgjenger. I februar ble han målt til 115 km/t i en 70-sone i Ålesund.

- Det verste er å være uten lappen. Jeg har nok lært av dette og skal holde fartsgrensene, sier Nordstrand til TV 2 Nyhetene.

- Det er viktig at kamerater og ikke minst venninner sier klart fra at de synes uvettig kjøring er uakseptabelt og at følger opp med å nekte og sitte på. Skal vi få redusert antall drepte og hardt skadde så må vi få tatt verstingene ut av trafikken før de skader seg selv og andre, sier Odd Reidar Humlegård.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere