RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rakk akkurat å se «Skrik»

Sist oppdatert:
TØYEN (TV 2 Nettavisen): Amerikanske Mary Vassiliou var vitne til at yndlingsmaleriet «Skrik» ble stjålet rett foran øynene på henne. Her er vitnenes historier.

Amerikanske Mary Vassiliou (bildet) hadde reist helt fra USA for å se Munchs malerier. I stedet opplevde hun ranet på Munch-museet på nært hold.

Vassiliou er på ferie i Norge sammen med datteren Christine, og hadde gledet seg til å besøke Munch-museet for å se favorittmaleriet «Skrik». To minutter etter at hun hadde studert maleriet på museumsveggen, brøt dramatikken ut.

- Fryktelig skremmende
- To menn med våpen kom stormende inn i museet. Jeg hørte at det ble et voldsomt oppstyr med vaktene. Det brøt ut panikk og folk ble redde. Flere av oss stormet mot dørene på baksiden, men de var låst, forteller hun rystet.

Vassiliou så med egne øyne at en av mennene tok «Skrik» ned fra veggen.

- Jeg tenkte at «denne mannen kan skade noen». Det var fryktelig skremmende, sier hun.

Hun reagerte på at det tok lang tid før politiet kom, og hørte ingen alarm.

Den ene raneren hadde mørke klær på seg og var maskert, ifølge Vassiliou.

- Han hadde hettejakke, finlandshette og svarte hansker. Jeg tror også han hadde svarte jeans på seg, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Vassoliou sier hun alltid har sett på Norge som et trygt land. Et ran midt på lyse formiddagen hadde hun aldri ventet seg.

- Jeg har reist jorda rundt for å se «Skrik», og så blir det stjålet rett foran øynene på meg. Dette hadde jeg ikke forestilt meg i mine villeste drømmer, sier den amerikanske kvinnen sjokkert.

- Skriking og roping
Daniel Flores (29) sto inne i rommet der «Skrik» henger sammen med sin bror Manuel Flores (28) og hans kjæreste.

- Vi hørte skriking og roping. Så kom det en mann inn i rommet. Vi så ikke at han hadde pistol, men han var maskert med hette. På 15 til 30 sekunder tok han ned to bilder og forsvant. Folk løp og skrek. Selv forsøkte vi å komme oss ut nødutgangen for vi trodde vi var i fare, men døren var låst, sier Flores om den skremmende opplevelsen.

Tenkte på terrorister
- Mange av de besøkende på Munch-museet fikk panikk og trodde det var terrorister, men det ble raskt klart at det var malerier de var ute etter, forteller Marketa Cajova til NTB. Hun var på museet sammen med ektemannen da ranet skjedde.

Ifølge NTB får flere av vitnene krisehjelp i ettermiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere