Rakk ikke å sjekke ulykkesbroa

Foto: Geir Otto Johansen (Scanpix)

I over ett år visste Statens vegvesen at Arnevikbroen hadde skader. Nå er en mann i 20-årene savnet etter at broen ble tatt av flommen.

01.02.06 14:41

I 2004 oppdaget Vegvesenet i en rutinekontroll at det var korrosjonsskader på stålpilarene til Arnevikbroen. Vegvesenet foretar hvert femte år en rutinekontroll av alle broer i fylket.

Dersom man finner ting som bør undersøkes nærmere, blir den aktuelle broen satt opp på en liste over broer som skal kontrolleres nærmere.

En mann i 20-årene er savnet etter at Arnevikbroen ble tatt av vannmassene mandag.

- Grunnen til at Arnevikbroen sto på lista, var at vi ville undersøke nærmere om den hadde stor nok lastekapasitet for tyngre kjøretøyer, sier seksjonsleder Jørn Arve Hasselø i Bro- og ferjekaiseksjonen i Statens vegvesen region Midt-Norge til TV 2 Nettavisen.

Den første delen av spesialundersøkelsene av broen ble foretatt i januar i år. Det ble da tatt materialprøver og foretatt beregninger. Disse beregningene var akkurat ferdige, men man hadde ennå ikke fått tid til å foreta de visuelle undersøkelsene, opplyser Hasselø.

- Ingen sammenheng
Hasselø understreker at Arnevikbroen først og fremst ble kontrollert med tanke på om den tålte all den tunge nyttelasttrafikken som passerte over.

- Vi ser per dags dato ikke noen sammenheng mellom skadene på broen og det som hendte tirsdag, sier Hasselø til TV 2 Nettavisen.

Onsdag var Hasselø på vei til flomområdet for å sjekke restene etter Arnevikbroen og andre broer i området. Han opplyser at to inspeksjonsteam arbeider i området.

Vegvesenet nå vil leie inn et uavhengig konsulentfirma for å undersøke hva som gikk galt da broen kollapset.

- Vi må finne ut om det var is eller treverk som kan ha kommet med vannet og truffet broa, sier Hasselø.

Han opplyser at man også vil sjekke om det kan ha gått ras i nærheten.

Stri elv
Politiet gjennopptok onsdag morgen søket ved utløpet av Arnevikelva i Åfjord i Sør-Trøndelag med hjelp fra Røde Kors og redningsskøyta. Søket ble foreløpig innstilt onsdag ettermiddag uten resultat. Det er dårlig vær, stor vannføring og ingen sikt i vannet på stedet. Det er ikke gjort noen funn.

- Det er en mann i 20-årene hjemmehørende i Åfjord som er savnet. Et vitne observerte en bil forsvinne i vannmassene tirsdag, sier politiførstebetjent Tor Ivar Olaisen ved Åfjord lensmannskontor til TV 2 Nettavisen.

Været og vannføringen i området stiller politiet og letemannskapene overfor store utfordringer.

- Dette vanskeliggjør arbeidet en god del. Elva er stri, og det blåser kraftig. I vannet er det null sikt. Slik situasjonen er nå er det ikke mulig å gå ut med dykkere, sier Olaisen.

Så baklykter i vannmassene
Det var litt før klokka 22 tirsdag at flomstore Arnevikelva i Åfjord kommune tok med seg broa på riksvei 715. Et vitne så baklysene på en bil forsvinne i vannmassene da broa kollapset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.