RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Ramin-Osmundsen må redegjøre

Sist oppdatert:
Stortinget krever svar i barneombudssaken.

En samlet kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget vil sende et brev til statsråd Manuela Ramin-Osmundsen (Ap), der de ber om en redegjørelse rundt alle forhold knyttet til utnevnelsen av nytt barneombud.

To spørsmål
- Vi ber statsråden redegjøre for hvorfor hun ikke ba om de kvalifikasjonene i stillingsutlysningen, som hun senere la vekt på da hun ansatte Kraby som barneombud, sier medlem kontrollkomiteen Per-Kristian Foss (H) til TV2 Nyhetskanalen.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen ber også statsråden redegjøre for sin mulige inhabilitet, og mener det burde blitt foretatt en habilitetsvurdering før man gikk i gang med ansettelsesprosessen.

Ramin-Osmundsen ba aldri om en habilitetsvurdering fra Justisdepartementets lovavdeling, som er vanlig i slike saker.

For tette bånd
Foss vil også ha svar på hvorfor det sittende ombudet, Reidar Hjermann, ikke fikk en andre periode som barneombud.

Høyre vil nå sette frem et representantforslag, der de inviterer til debatt og utredning til hvordan ombud velges.

- Vi har flere typer ombud, og det er et spørsmål om det ikke blir et for tett forhold mellom ombud og regjering. Muligens burde ombudene heller utnevnes av Stortinget, sier Foss til TV2, og mener Ramin-Osmundsens handlemåte har presset frem en debatt om dette.

- Riktig med brev
- Det er riktig å sende brev til statsråden slik saken har utviklet seg. Det er blitt reist spørsmål om både habilitet og utnevnelsesprosessen. Jeg regner med at statsråden kan gi gode svar, sier Øystein Djupedal, som sitter i kontroll og konstitusjonskomiteen, for SV til Nettavisen.

Djupedal støtter samtidig ikke FNs barnerettighetskomité som har påpekt at ombudet er for lite selvstendig fordi det er underlagt et departement.

- Jeg har ikke noe prinsipielt syn på dette. Det at barneombud og andre ombud skal være uavhengig forutsetter at den som blir beskikket til slike ombud skal være seg bevisst at de er talerør for de som de er ombud for. Hvem som utnevner dem er ikke det viktigste, det viktigste er at de er skikket til jobben.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere