RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ble ranet: Daværende innehaver av Raufoss Storkiosk; Torstein Stavnhaugen, håper han kan få tilbake pengene som ble stjålet under ranet i 2006. Bildet er tatt dagen etter ranet.
Ble ranet: Daværende innehaver av Raufoss Storkiosk; Torstein Stavnhaugen, håper han kan få tilbake pengene som ble stjålet under ranet i 2006. Bildet er tatt dagen etter ranet. (Foto: Kjetil Lysengen, Oppland Arbeiderblad)

Ranere felt av spyttklyse etter seks år

Sist oppdatert:
DNA-bevis oppklarte ran på Raufoss.

Han var fortsatt mindreårig da han ranet Raufoss Storkiosk i 2006. I går erkjente han straffskyld i Gjøvik tingrett. Det gjorde også kameraten hans, som er tiltalt for medvirkning. Han var 18 år da de begikk ranet, som ga et utbytte på 6254 kroner.

Eldstemann sier det var han som foreslo at de skulle gjøre det, og det var meningen de skulle gå inn på kiosken sammen. Men da det kom til stykket, «feiget han ut» som han kaller det, og ble igjen utenfor døra selv.

- Jeg holdt i stedet vakt, sa han i retten, skriver OA.no.

Mens han sto der på utkikk etter politi og vitner, spyttet han flere ganger på bakken. Dette skulle felle ransmennene fem år senere. DNA-tester politiet tok av spyttet ransdagen i november 2006, ble omsider matchet med eldstemann i desember i fjor.

Ble henlagt
Vi var ute på en annen jobb i nærheten og kom til kiosken bare fem minutter etter at ranet ble ringt inn. Blant sporene vi sikret var disse spyttklysene utenfor lokalet. Det fantes vitner på at en mulig gjerningsmann hadde stått der, fortalte lensmann Erik Hoel i retten i går.

Analysen pekte imidlertid ikke ut noen konkret, for personen fantes ikke i DNA-registeret fra før. I oktober 2007 ble ranssaken henlagt uten mistenkte.

Det så ut til at gjerningsmennene gikk fri. Så, i november 2011, ble en ung mann tatt med 20,5 gram hasj på seg på toget mellom Oslo og Hamar. DNA-et hans ble registrert, og det resulterte snart i flere treff fra uoppklarte saker. Blant dem altså Raufoss-ranet.

Stilte seg solidarisk
Den nå 24 år gamle mannen tilsto etter noen timers avhør med Erik Hoel i februar–mars i år. Han ville ikke navngi sin medsammensvorne, men tok kontakt med ham etterpå og fortalte hva som hadde skjedd. Da valgte den andre raneren å ringe politiet og tilstå han også.

- Jeg kunne ikke la min venn ta straffen alene, forklarte 22-åringen i går.

De tiltalte har bakgrunn fra en barnevernsinstitusjon i distriktet. En institusjon de delvis laster for sine vanskelige ungdomsår. De mener de fikk utilstrekkelig behandling, og at det var altfor lett å ruse seg mens de bodde der.

Begge sier de brukte alt fra piller til heroin på den tida de begikk ranet. Senere skal de ha kuttet ut harde stoffer, og nøyer seg nå med cannabis. De mener de er i ferd med å etablere normale voksenliv, og er lei seg over ranstiltalen.

- Det er fortida som innhenter meg. Det er et skikkelig spark i magen, sier 22-åringen, som fortsatt bodde på barnevernsinstitusjonen da han ranet Raufoss Storkiosk.

Fortsatt mareritt
22-åringen var maskert med hettegenser og et skjerf over ansiktet da han kom inn i lokalet rett før stengetid om kvelden. Han truet den ansatte med en pistolliknende gjenstand som de tiltalte sier var en CO2-pistol; en såkalt softgun. De sier også den manglet gass og patroner.

Den ansatte trodde det kanskje kunne være et leketøy, men var ikke sikker.

- Først nektet jeg å gi ham kassabeholdningen, men da ble han aggressiv. Han pekte på meg med våpenet og slo i disken med den ledige hånda, fortalte hun i retten.

Guttenes idé om et brekk som skulle dekke narkogjeld, påførte kvinnen varige traumer.

- Jeg har fortsatt mareritt om hendelsen, sa hun i går.

Det fikk den eldste raneren til å be om ordet etterpå.

- Jeg vil beklage at dette gikk så inn på deg, sa han til vitnet.

Uenige om straffen
Aktor, politiadvokat Trine Hanssen, mener rettspraksis tilsier et utgangspunkt på ett og et halvt års fengsel for ranerne. Hun trekker fra tilståelsesrabatt og gjør deler av straffen betinget på grunn av tida som er gått. Slik endte hun i går på en straffepåstand på 12 måneder fengsel hvorav seks betinget for den yngste mannen, og 11 måneder hvorav seks betinget for den eldste. Straffen for sistnevnte inkluderer to mindre narkotikalovbrudd.

Forsvarerne var på ingen måte enige med Hanssen.

- Den påstanden var overraskende streng. Min klient var 16 år og ni måneder gammel, og under barnevernets omsorg. Jeg mener retten bør vurdere fullt ut betinget straff. Som et alternativ kan man vurdere samfunnsstraff, sa advokat Håvard Fremstad.

Advokat Tore Müller Famestad tok til orde for samfunnsstraff. Han argumenterte for at hans klient bør bedømmes som om han også skulle vært mindreårig, siden han bare så vidt hadde fylt 18 og var under ettervern fra barnevernet.

Dom faller om en uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere