*Nettavisen* Nyheter.

Ranere kan være skutt

Blodspor der fluktbilene sto parkert, kan tyde på at en eller flere av ranerne ble truffet i skuddvekslingen med politiet. Politiet leter etter ranerne på sykehus og klinikker.

28.10.03 14:47

Politiet opplyste overfor TV 2 Nettavisen mandag kveld at blodspor ble funnet på åstedet, men holder nå dette sporet tett til brystet. Overfor Aftenposten bekrefter politiet at de leter etter gjerningsmennene blant annet på klinikker og sykehus.

Politi og ransmenn avfyrte flere skudd under den dramatiske flukten mandag kveld. To av ranerne skal ha blitt observert krypende mot fluktbilen. Her skal det også ha blitt funnet blod.

Mellom seks og åtte er på flukt etter ranet. Tirsdag formiddag ble også Nordmarka gjennomsøkt av antiterrorgruppen til politiet. Væpnet politi lette da etter ranerne ved hyttene i marka.

Fant bil
- Vi har funnet to biler som kan ha blitt brukt under flukten. De er funnet utbrent ved et industriområdet Hvam på Romerike og ved Rundtjern på Hellerud i Oslo, sa avdelingsleder Terje Kristiansen ved Vold-, ran- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen mandag morgen.

Teknikere har gjennomgått bilene. Sannsynligvis er det bare bilen funnet i Oslo som er en av fluktbilene. En sølvgrå og en mørk bil av merket Audi ble benyttet i flukten.

- Vi håper nå at vitner har sett mennene eller biler i disse to områdene. Det er viktig at personer som kan ha sett noe, tar kontakt med politiet, sier Kristiansen til TV 2 Nettavisen.

Omfattende videomateriale
Politiet gjennomgår nå et omfattende videomateriale av ranet. Et « betydelig» antall personer deltok i den store aksjonen mot Posten brevsentral i Oslo sentrum mandag kveld. Politiet har tidligere opperert med fire til seks ranere.

- Det er trolig flere enn dette også - trolig mellom seks og åtte. Disse mennene var maskert med finlandshetter. Noen hadde på seg hvite, andre mørke, kjeledresser. Derfor er det spesielt interessant hvis noen har sett dem der bilene ble funnet, sier Kristiansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Politiet i Oslo

Politiet etterlyste bilene etter at de ble fanget opp av overvåkingskameraer ved Oslo sentralbanestasjon natt til tirsdag. Bilene sto parkert på perrongen mellom spor 1 og 2, og forsvant med ranerne gjennom kulverten under togskinnene og videre oppover mot Ekeberg. Ranerne bruke blålys i flukten.

Lite utbytte
Ranerne slo til mot Postens brevsentral ved Postgirobygget mandag kveld. Ifølge Aftenposten truet de portvakten med pistol før de kjørte en sort Chevrolet Tahoe inn i brevsentralen. En dukke ble etterlatt bak rattet for å lure folk til å tro at en sjåfør ventet.

To gisler ble tvunget til å vise vei til verdiavdelingen. Politiet ble raskt varslet. Ranerne måtte flykte under dramatiske omstendigheter. Skudd ble avfyrt og politiet stengte av store deler av sentrum.

Ranerne skal ikke ha fått med seg mye penger, men politiet ønsker ikke å oppgi beløp.

Flere skudd

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Politiet i Oslo

Posten har i dag møter med de ialt 120 personene som var på jobb da ranerne slo til. To personer ble tatt som gisler og tvunget til å vise vei til verdiavdelingen i fjerde etasje. Den ene av disse ble slått i hodet, men skal ikke ha blitt alvorlig skadd.

Flere skudd ble avfyrt av både politi og ransmenn.

- Vi vet ennå ikke hva slags våpen som ble brukt, men vi konstaterer at ransmennene avfyrte et flerskuddsvåpen, sier Kristiansen.

Ber om tips
I tillegg til vitner i Oslo sentrum, og ved Rundtjern i Oslo, som kan ha sett noe, ønsker politiet tips om eventuelle observasjoner i forbindelse med tyveriene av bilene som ble brukt under ranet.

En sort Chevrolet Tahoe ble stjålet i Stabburveien 5 i Fredrikstad mellom 2. juni klokken 1800 og 3. juni klokken 1830. Bilens originale registreringsnummer er KH 15599. Da den ble funnet var den påsatt falske skilter, BP 49816.

Det er foreløpig ukjent hvor den utbrente bilen kommer fra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.