*Nettavisen* Nyheter.

Ranere skjøt mot politiet

OSLO (TV 2 Nettavisen): Ranerne som mandag kveld tok to ansatte i Posten som gisler og skjøt mot politiet, fikk med seg verdier da de stakk fra stedet. Ranerne er fortsatt på frifot.

28.10.03 10:33

Minst fire maskerte og bevæpnede menn tok seg inn i Postens brevsentral mandag kveld. Politiet leter etter to Audier som forsvant fra Oslo S med blålys etter å ha skutt mot politiet.

- Vi etterlyser to biler som ble sett av et kamera ved Oslo S. Den ene er mørk, muligens en Audi A8, påsatt skilt med kjennetegn DK. Den andre er en sølvfarget Audi, muligens en A6, påsatt skilt med kjennemerke som starter med AX 47, sier informasjonssjef Elisabeth Sagedal til TV 2 Nettavisen.

Bilene forsvant med ranerne gjennom en kulvert fra perrongen mellom spor 1 og 2. Politiet etterlyser også passasjerer som ranerne skal ha snakket med på perrongen.

Politiet bekrefter at en sølvgrå Audi forsvant fra åstedet med blålys. Bilene forsvant sammen under kulverten ved Oslo Sentralstasjon, sørover Kongeveien i retning Sjømannsskolen i Ekebergåsen.

Gisler
To postansatte ble tatt som gisler og truet med skytevåpen da de maskerte mennene forsøkte å ta seg inn i Postens brevsentral i Postgirobygget like ved Oslo S. Ifølge informasjonsdirektør Elisabeth Hegg Gjølme skal den ene skal ha fått slagskader i hodet, men skadene skal ikke være alvorlige.

De to postansatte som ble forsøkt ranet, satt natt til tirsdag i politiavhør.

- Den ene var ferdig avhørt i 3-tiden. Deretter vil den andre bli avhørt, sa informasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i Oslo politidistrikt til NTB i natt.

Hun ønsket ikke gi noen detaljer om hva gislene har forklart for politiet. Ranerne skal ha beordret de to postansatte til å finne verdiavdelingen. De kom seg helt opp i fjerde etasje hvor avdelingen ligger, men det er uklart om de fikk med seg noe. Gislene som er fysisk uskadd, kom seg unna da ranerne forlot bygget

Oppdaget av Securitas
Ransforsøket ble oppdaget av to Securitas-vakter som fikk varslet politiet da ransmennene var på vei ut. Vaktene ble også truet med våpen og det ble løsnet skudd før vaktene fikk varslet politiet klokken 22.40.

Politiet rykket ut med alt tilgjengelig materiell, inkludert beredskapsstyrken, hundepatruljen og politihelikopter.

Løsnet skudd
- Det ble avfyrt flere skudd mot politiet med det som trolig er automatvåpen, både ved postrampene og mellom Schweigårdsgate og Tomtekaia, sa informasjonssjef Sagedal til TV 2 Nettavisen like etter midnatt.

Politiet tror det var fire eller seks gjerningspersoner. Ingen, verken politi, ansatte eller publikum på Oslo S eller ved Postgirobygget er fysisk skadd i dramaet, opplyser politiet.

Jaktet på ranerne
En Chevrolet som ble benyttet under ransforsøket, ble funnet inne på Postens område. Politiet lette lenge etter ranere til fots i området ved Havnekaia og Oslo S.

- Vi jakter på fem menn som alle var kledd i hvite bukser, svarte og hvite jakker og svarte finlandshetter, sa operativ uteleder Lars Erik Jarodd til TV 2 Nettavisen i natt.

Vitner ble avhørt på Posten og blant passasjerene på togene i håp om at noen hadde sett noen av de som flyktet til fots. Politiet håpet lenge på at ranerne skulle bli tatt i flukten, eller at vitner skulle kunne identifisere dem.

Gjennomsøkte tog
- Vi håper at vitneavhørene kan føre til konkrete anslag mot adresser i natt, sa operativ uteleder Jarodd i natt. Tirsdag morgen jobbet politiet fremdeles med taktisk og teknisk etterforskning for å løse ranet.

Oslo Sentralstasjon ble sperret for all trafikk. Bevæpnet politi gjennomsøkte terminalen og tog med passasjerer fordi de fryktet at gjerningsmennene kunne gjemme seg blant passasjerene.

Ett politihelikopter sirklet i flere timer over Sentralstasjonen og lyste opp skinnegangene der politi og hunder jaktet på gjerningsmennene.

Stengte veier
E18 ble sperret i begge retninger ved Oslo S i nærmere to timer. Også Festningstunnelen og Ekebergtunnelen ble sperret for trafikk av hensyn til publikums sikkerhet, men ble gjenåpnet ved 01-tiden.

Det eneste nattoget som kom avgårde mandag kveld, var Sørlandsbanen. NSBs nattog mot Trondheim og Bergen stod ved 01.30-tiden på perrongen og fikk ikke kjøre før politiet var ferdig med å gjennomsøke skinnegangene.

Togene sto
Llokaltog som skulle kjørt gjennom Oslo S, på Nordstrand, Bryn, Lillestrøm og Skøyen ble også stoppet. Publikum måtteta seg videre på egen hånd eller vente til togene var i gang igjen.

informasjonssjef Audun Tjomsland i NSB kjenner ikke til om det oppstod panikk i noen av togene.

Reisende fra Oslo S fikk tilbud om buss eller annen transport.

120 var på jobb
Informasjonsdirektør Gjølme i Posten mener målet for ransforsøket kan ha vært avdelingen der verdipost oppbevares.

- Vi hadde rundt 120 mennesker på jobb i Postens brevsentral da dramaet startet, sa informasjonsdirektør Elisabeth Hegg Gjølme i Posten til TV 2 Nettavisen.

Hun var tydelig ryste etter dramatikken mandag kveld.

- Jeg kan ikke fatte det. Det er helt ubegripelig, sa Gjølme.

De ansatte ble ved 01.30-tiden samlet for å få informasjon av politiet og tilbud om krisehjelp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.