RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ranerens sko-tabbe

Sist oppdatert:
Tabberaneren ble avslørt fordi han brukte disse svært sjeldne designerskoene da han ranet en kiosk for 23.000 kroner i fjor.

Ifølge en fersk dom fra Oslo tingrett er skoene raneren benyttet seg av, så sjeldne at de ikke en gang var til salgs da han brukte dem under et butikkran i februar i fjor.

Dermed ble det en enkel sak for politiet å identifisere 19-åringen og ta ham for ranet.

Så skoene på video
Det var 14. februar i fjor at den 19 år gamle mannen ranet en butikk i Høybråtenveien i Oslo. Under ranet truet han de to ansatte med kniv og fikk med seg over 23.000 kroner.

Da politiet senere gikk gjennom videoopptak av ranet, så de at raneren hadde på seg noen svært spesielle sko. Skoene ble til slutt identifisert som et par Nike sko av typen ”Nike Air Podposite 3”.

Under rettsaken vitnet en Nike-ansatt og fortalte at det totalt i Norge bare var levert fem sko av denne typen, hvorav to var par.

Unikt sålemønster
- Disse sko har et unikt sålemønster og således er det ifølge vitnet kun disse som har dette mønster. De har alle størrelse 42 ½. Det forhold at skoene er ”prøvesko” framgår også ved at de er merket ”SS” som betyr ”Sale Sample”. Skoene har ifølge vitnet ikke vært solgt i Norge, men kun vært gitt som prøveeksemplar og da kun som nevnt i totalt to par, samt en sko, forklarte den Nike-ansatte mannen i retten.

Skoene som ble brukt under ranet, ble under etterforskningen av saken funnet hjemme hos 19-åringen.

Undersøkelser fra Kripos viste også samsvar mellom skoavtrykk inne i butikken og skoene som ble funnet hjemme hos 19-åringen.

- Kjøpte skoene av friidrettsutøver
19-åringen nektet straffskyld i retten og forklarte at han hadde kjøpt skoene av ”en norsk friidrettsutøver”. 19-åringen fortalte i retten at han ved flere anledninger hadde lånt ut skoene til bekjente og at hvis skoene hadde blitt benyttet under ranet, så hadde han ikke noe med det å gjøre.

Oslo tingrett festet derimot ikke lit til 19-åringens forklaring.

- Retten finner på denne bakgrunn hevet ut over enhver rimelig tvil at det par sko som ble beslaglagt på tiltaltes bopel, er identisk med det par sko som ble benyttet av en av gjerningsmennene under det ran som er beskrevet i tiltalen.

- Retten finner heller ikke å kunne feste lit til tiltaltes forklaring med hensyn til at skoene eventuelt er blitt brukt av en person som har lånt skoene. For det første har tiltalte ikke kunnet navngi noen person som angivelig skal ha lånt dette par sko. For det annet viser videobilder fra ranet at den person som bærer skoene er vel forenlig med tiltalte både ut fra størrelse og skikkelse, skriver Oslo tingrett i dommen.

Fikk ikke inndra skoene
Under rettssaken ble det lagt ned påstand om å inndra Nike-skoene til fordel for statskassen. Dette gikk retten derimot ikke med på.

- Som det framgår ovenfor ble skoene brukt som fottøy av N.N. (tiltalte red.anm.) under ranet. Bruken av skoene anses imidlertid ikke å ha vært sentral for muligheten til å begå ranshandlingen, og retten finner således at inndragning her ligger utenfor virkeområdet for bestemmelsen, således at § 35 annet ledd ikke gir hjemmel for inndragning. Skoene kan etter dette ikke inndras, heter det i dommen.

19-åringen er nå dømt til fem og et halv års fengsel, hvorav tre år gjøres betinget for flere butikkran i Oslo i 2003 og 2004.

Under ett av ranene av en Rimi-butikk i Ammerudveien i Oslo i februar i fjor, rettet han en pistol mot hodet til en av de ansatte.

I tillegg til fengselsstraffen må han betale godt over 100.00 kroner i oppreisning til ransofre samt erstatning til forsikringsselskap.

Stor ransopprulling ved Stovner
Den dømte 19-åringen ble sto tiltalt sammen med syv andre ungdommer etter en stor ransopprulling ved Stovner politistasjon.

De åtte er nå dømt til over 20 års fengsel for blant annet ni grove ran av matvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner i 2003 og 2004. De åtte er i alderen 18 til 21 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere