Ranerne stoppet politiet

Munch-ranerne, som først ble stemplet som amatører, har stukket kjepper i hjulene for politiets etterforskning. Nå varsler politiet en lang og vanskelig etterforskning.

25.08.04 16:11

Foto: Foto: Knut Falch / Scanpix

Etterforskningsleder Iver Stensrud tror at politiet står overfor en lang og vanskelig etterforskning etter Munch-ranet, og advarer samtidig mot rykteflommen rundt ranet.

- Jeg tror denne etterforskningen vil ta lang tid. Vi har en tung jobb foran oss, sier etterforskningsleder Iver Stensrud til TV 2 Nettavisen.

Det som av flere ble karakterisert som amatørmessig i timene etter Munch-ranet søndag, viser seg nå å være svært så gjennomtenkt og profesjonelt utført.

- Ja jeg husker noen sa det var amatørmessig. Hvor fikk de det fra? Ranet ser ut til å være godt planlagt, sier Stensrud.

Tre dager etter ranet sliter politiet fortsatt med å følge sporene videre fra Sinsen tennisklubb. Der parkerte ranerne fluktbilen, sprayet den full av pulver og forsvant videre i en ukjent bil. Stensrud sier at de ikke har tro på rykter om at bildet skal være solgt til utlandet.

- Dette er et rykte vi ikke legger ressurser i. Det går mange rykter om forskjellige ting. En viktig oppgave for oss er å filtrere informasjonen slik at vi ikke bruker mye ressurser på å sjekke ut rykter, sier Stensrud.

Sliter med flukturen
Stensrud sier at politiet bruker sine krefter på å følge sporene etter ranerne. Spor som stoppet på Sinsen søndag ettermiddag.

- Vi sliter med hvordan de kjørte vekk. Vi har noen opplysninger fra stedet og fra fluktruten, men derfra til å identifisere ranerne er en lang vei, sier Stensrud.

Han påpeker at politiet er svært interessert i vitneobservasjoner fra fluktruten og fra området rundt Sinsen tennisklubb og håper at folk som kan ha sett noe tar kontakt.

Samtidig leter teknikere etter spor av ranerne i fluktbilen. Pulveret har vanskeliggjort dette arbeidet.

- Vi jobber fortsatt med tekniske undersøkelser av bilen. Vi har funnet noen ting som er sent til undersøkelse. Hva resultatet blir får vi ikke vite før disse undersøkelsene er ferdige, sier Stensrud.

Foto: Politiet

- Godt planlagt
Samtidig saumfarer politiet ransmiljøet i jakten på ranerne. Den omfattende overvåkningen av dette miljøet, som startet etter Stavanger-ranet, har trolig hjulpet politiet i det minste å utelukke en rekke personer.

- Vi er fortsatt åpne for alle muligheter og leter i begge leire (profesjonelle og amatører), men personlig tror jeg ikke vi har med amatører å gjøre, sier Stensrud og peker på flere momenter som tyder på at ranet var godt planlagt.

  • Ranerne kvittet seg tidlig med rammene slik at rammene ikke senere skulle vekke oppmerksomhet.
  • De hadde på forhånd stjålet bil og skilter til bruk i ranet. De hadde også klarert en fluktrute. Store deler av fluktruten er ukjent til dags dato.
  • Istedenfor å tenne på fluktbilen for å fjerne tekniske spor, sprayet de istedenfor bilen full av pulver. Dermed kunne ranerne holde en forholdsvis lav profil da de byttet fluktbil.

Foto: Politiet

- Jeg ser er at rekognoseringen på åstedet kunne vært gjort bedre. Utover det ser ranet å være godt planlagt, sier Stensrud. Vitner har fortalt at ranerne ikke så ut til å helt vite hvor Madonna og Skrik hang da de kom inn i museet. En av ranerne gikk også på døra da han skulle ut av museet og begge bildene ble mistet i bakken under ranet.

- Selv om ikke alle delene av ranet virker like godt planlagt så fikk de med seg de to største kunstskattene i Norge, sier Stensrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.