RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ranernes nye mål

Sist oppdatert:
Antall grove ran har gått ned. Nå er det småran som gjelder.

(iOslo.no):Tallet på ran var i fjor det laveste på ti år. Siden toppen i 1999 er bank- og postran blitt redusert fra 67 til ett i fjor. Heller ikke verditransporter ble ranet i 2006, og antall ran mot bensinstasjoner er også blitt halvert på disse årene, skriver Aftenposten.no.

Dette er et direkte resultat av flere forhold. Politiet vektlegger betydningen av oppklaringen av Nokas-ranet, vellykkede aksjoner mot personer som har planlagt grove ran, og en god oversikt over ransmiljøet.

Til tross for nedgangen i antall grover ran viser ranstallene for de siste månedene i fjor en økning av ran mot kiosker og butikker. Antall drosjeran går heller ikke ned, og ranerne finner seg nye mål som apotek, hoteller og restauranter.

Over 40 prosent av alle ran i Norge skjer i Oslo. Innvandrerbutikker er blant de mest utsatte. Dette er også butikker hvor det er mangel på gode sikkerhetstiltak. Brugata og Vogts gate er gjengangere i statistikken.

Likevel er det ingen områder i Oslo som konstant er utsatt for ran. Hvilken bydel som er hardest rammet, varierer gjerne fra år til år. Det påstås at ranere har «egne» bydeler, og omfanget avhenger av hvem som sitter inne eller ikke.

- Vi må ikke tro at problemet er løst. Det var en urovekkende økning av ran mot butikker og kiosker i høst, og der er noen signaler på at en del utenlandske elementer er på vei hit, sier sikkerhetskoordinator i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Thor Martin Bjerke, til Aftenposten.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere