RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ranssiktede blir begjært utlevert

Foto: Kristian Bruarøy/TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
De tre siktede etter ranet i Stavanger der en politimann ble drept, vil bli begjært utlevert til Norge i løpet av få timer. Alle tre motsetter seg utlevering.

- Jeg regner det som ganske sikkert at begjæringen blir sendt i dag, langfredag, sier politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt til NTB.

Det foregikk langfredag formiddag et rettsmøte i Stavanger hvor forutsetningene for utleveringsbegjæringen ble klarlagt.

Andersen kan ikke svare på hvor lang tid det vil gå før de tre blir utlevert til Norge.

- Men jeg regner ikke med at det vil ta så lang tid, sier han til NTB.

De tre nekter alle for å ha noe med ranet å gjøre, ifølge deres forsvarere. Samtlige motsetter seg også en utlevering til Norge.

Men ifølge den nordiske utleveringsavtalen skal det at de motsetter seg utlevering, ikke ha noen betydning for om de blir utlevert eller ikke.

Fremstilles for en domstol
Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT skal de tre bli fremstilt for en domstol innen fem dager etter at en norsk utleveringsbegjæring er kommet inn.

Beslutningen om utlevering fattes så enten av den svenske riksanklageren, regjeringen eller Göteborgs tingsrett.

For at Göteborgs tingsrett skal kunne beslutte at de tre skal sendes til Norge, må den som begjæres utlevert samtykke i begjæringen ifølge de juridiske reglene TT viser til, noe som foreløpig ikke er tilfellet i denne saken.

Mottar fortsatt tips
I Stavanger fortsetter etterforskningen av det brutale ranet med full styrke. Og selv om det er påskehøytid, strømmer fortsatt tipsene inn til politiet.

- Vi har fått inn mange tips etter opplysningene vi gikk ut med skjærtorsdag, sier politiinspektør Andersen.

Han viser til at antall tips nå er oppe i over 1.100.

Torsdag ba politiet spesielt om tips om en semitrailer som var observert klokka 10 mandag 29. mars ved bomstasjonen på E39 ved Bråstein. Politiet ba også om tips om såkalte spanske ryttere, en anordning som trolig ransmennene har lagt ut langs veiene for å punktere dekk på biler som eventuelt tok opp jakten på dem.

Andersen sier at politiet har mottatt en rekke tips om både traileren og de spanske rytterne, men vil ikke kommentere innholdet i tipsene ytterligere.

Nekter straffskyld
De tre som er siktet i saken nekter alle for å ha noe med ranet å gjøre. De tre er alle svenske statsborgere, men er opprinnelig albanere som kom til Sverige sammen med sine foreldre på midten av 1980-tallet.

De tre er 23, 26 og 30 år gamle. Göteborg tingrett skal lørdag ta stilling til om det var grunnlag for å pågripe 26-åringen og 30-åringen. Advokatene til de to vil begjære sine klienter løslatt.

- Min klient har vanntett alibi og har ikke noe med saken å gjøre. Forhåpentlig blir han sjekket ut av saken og løslatt i løpet av langfredag, hvis ikke vil jeg begjære ham løslatt i tingretten lørdag, sier 26-åringens forsvarer, advokat Hans Gaestadius til NTB.

26-åringen erkjenner at han har leid en bil, og at han gjorde dette for å hjelpe en kamerat.

Det er denne bilen politiet knytter til ranet i Stavanger. 26-åringen ble arrestert da han leverte inn bilen tirsdag ettermiddag på en Statoil-stasjon utenfor Göteborg.

Uforstående
Også 30-åringens forsvarer, advokat Peter Carlström, har begjært sin klient løslatt.

- Min klient forstår ikke hvorfor han er fengslet, sier Carlström til NTB.

30-åringens 23-år gamle bror er også siktet i saken, men hans forsvarer Anders Munck sier til NTB at han er blitt enig med sin klient om ikke å foreta seg noe før over påskehelgen.

23-åringen er tidligere straffet for å ha deltatt i et skytedrama på Näset badeplass utenfor Göteborg, et skytedrama som ble betegnet som et gjengoppgjør, og for narkotikaforbrytelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere