Ranssiktet tatt i Oslo

Kjell Alrich Schumann (38) som er siktet i forbindelse med ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger, ble pågrepet i Oslo tirsdag ettermiddag.

11.05.04 21:49

Pågripelsen av 38-åringen skjedde uten dramatikk, opplyser politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt til NTB.

Schumann ble pågrepet på åpen gate ved 17.40-tiden. Han vil nå bli fremstilt for varetekt, men det er uvisst når dette vil skje, ifølge Andersen.

Schumann, som også går under navnet «skyggen», antas å være hovedmannen i Stavanger-ranet Schumann skal være en god bekjent av den 47 år gamle grunnleggeren av Spy Shop som også er siktet i forbindelse med ranet.

De øvrige som tirsdag ble etterlyst av politiet med navn og bilde, er David Aleksander Toska (28), Ridvan Halimi (25) og Jusuf Hani (23). Alle tre er fortsatt på frifot.

Kritiserer politiet
Advokatene Christine Hamborgstrøm og Tor Erling Staff kritiserer politiet for å etterlyse mennene med navn og bilde.

- Det er sterkt beklagelig at politiet bryter taushetsplikten og stigmatiserer min klient uten at han kan ta igjen mot politiets beskyldninger, sier Hamborgstrøm som er forsvarer for David Aleksander Toska.

- Jeg vet ikke om at Toska kjenner til at han er siktet i saken. Dersom han visste det, ville han trolig ha tatt kontakt med meg, sier Hamborstrøm som har vært advokat for Toska i en del mindre straffesaker. Hun minner om at politiet har gått ut på samme måte før i andre saker.

- Det skal mye til for at politiet går ut med bilde og etterlysning av en ung mann på denne måten. Jeg har ikke fått presentert et eneste indisium mot min klient, sier Tor Erling Staff til NTB. Han mener politiet krisemaksimerer i denne saken, på grunn av at en politimann ble drept i forbindelse med ranet. Staff gir også uttrykk for at dette drapet har fått politiet til å parkere regler som ellers er vanlige i slike saker.

Kan være farlige
Stavanger-politiet gikk tirsdag ut med både navn og bilde av Kjell Alrich Schumann (38), Ridvan Halimi (25), David Aleksander Toska (28) og Jusuf Hani (23). Hani er svensk statsborger, Halimi er borger av Serbia og Montenegro, mens de to andre siktede er norske.

Schumann skal være en nær venn av en 47-åring som allerede sitter varetektsfengslet i Stavanger. Ridvan Halimi er tidligere dømt for medvirkning til ransforberedelser.

Politiet mener det er skjellig grunn til mistanke mot de fire mennene. De er siktet for grovt ran eller medvirkning til grovt ran med døden til følge.

Politiet ønsker informasjon fra befolkningen som kan bidra til å pågripe de ettersøkte mennene. Politiet mener de kan være bevæpnet, og anser dem som farlige. De er etterlyst både nasjonalt og internasjonalt.

Politiinspektør Bjørn Andersen i Stavanger politidistrikt vil ikke si noe om grunnlaget for siktelsen mot de fire. Forsvarerne til tre av de siktede er orientert om siktelsen, men heller ikke de vet noe om grunnlaget.

- Vi vil ikke tilkjennegi vår oppfatning om hvilken rolle de enkelte har hatt i ranet. Men vi ønsker informasjon om hvor disse befinner seg nå. Dessuten ønsker vi informasjon om deres bevegelser før og etter ranet, sier Andersen.

Ni siktet
I alt ni personer er nå siktet for drapsranet i Stavanger 5. april. I forrige uke ransaket politiet Toskas hjem og et forretningsområde der Toska har kontor. Han ble siktet i forbindelse med ransakingen.

Fire av de ni siktede er varetektsfengslet. I Sverige sitter to svensk-albanere på 23 år og 27 år i varetekt mens de venter på at svenske myndigheter skal bestemme hvorvidt de skal utleveres til Norge. En 30-åring er sluppet fri, men fremdeles siktet.

I Stavanger er eieren (29) og grunnleggeren (47) av Spy Shop i Oslo varetektsfengslet for fire uker. Den 29 år gamle butikkeieren har påkjært varetektskjennelsen til Høyesterett samtidig som at hans forsvarer, advokat Karen Forbrigd, krever fullt innsyn i politiets saksdokumenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.