Gå til sidens hovedinnhold

Rapport: Barn har vært vitne til foreldres selvmordsforsøk - Trandum får krass kritikk av Sivilombudsmannen

Sivilombudsmannen slår fast at Trandum er uegnet for barn. Ved to tilfeller skal barn ha vært vitne til foreldres selvmordsforsøk.

Besøket som ble utført på utlendingsinternatet på Trandum i mai, inkluderer en befaring, samtaler med frihetsberøvede, ledelse, ansatte og helsepersonell, skriver Sivilombudsmannen på sine hjemmesider.

Full avkledning ved visitasjoner, hyppige innlåsinger, uegnede forhold for barn og en helsetjeneste som ikke er uavhengig av Politiets utlendingsenhet (PU), er noe av det som blir påpekt av Sivilombudsmannen.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener Trandum er verre enn ordinære fengsler, og Helga Pedersen (Ap) ber justisministeren ta grep.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

- Mer inngripende enn i fengsel

Dette står skrevet i en fersk rapport som ble publisert av Sivilombudsmannen onsdag morgen.

- Det samlede kontrollnivået på Trandum framstår på enkelte områder som mer inngripende enn i mange fengsler, til tross for at de som er der ikke soner straff. Vi er bekymret for at dette kan føre til økt uro og uønskede hendelser i stedet for trygghet, sier Aage Thor Falkanger, sivilombudsmann, i rapporten.

Trandum er Norges eneste lukkede forvaringssenter for utlendinger, ifølge Wikipedia. Her kan utlendinger holdes innesperret, i hovedsak fordi de skal sendes ut fra Norge, eller i påvente av å avklare personers identitet.

Tidligere har også Arbeidstilsynet truet med å stenge fengselet.

Tidligere i år var det også bråk på Trandum, hvor 65 personer var involvert. Her kan du se bilder av hvordan det så ut etter opptøyene.

(artikkelen fortsetter under bildene)

Bildeserie

Bildeserie

- Barn vitne til foreldres selvskading

I rapporten pekes det også på at Trandum ikke er egnet for barn. Det går også frem at det ikke var barnefamilier da Sivilombudsmannen var på inspeksjon i mai i år. Men i 2014 ble 330 barn internert der.

«Interne rapporter ved Trandumviser at barn utsettes for sterke inntrykk fra voksne som er i en alvorlig livssituasjon. Ved to tilfeller har barn vært vitne til at foreldrene har skadet seg selv», skriver Sivilombudsmannen i rapporten.

- I 2014 og fram til besøkstidspunktet i 2015 var det 18 selvmordsforsøk og tilfeller av selvskading, uttaler Falkanger.

- Nærheten til kvinneenheten gjør at barn kan høre alvorlige hendelser. Internatet har også hatt en del hendelser, inkludert større opptøyer, som har medført selvskading, selvmordsforsøk, knusing av inventar og maktanvendelse, sier han videre.

Sivilombudsmannen mener at Trandum ikke er et tilfredsstillende psykososialt miljø for barn. Hendelser som inkluderer større opptøyer, knusing av inventar og maktanvendelse har forekommet med barn til stede.

- Traumatiserende for barn

- Rapporten påker på at Trandum er et sted der folk er i dyp krise. Selv om barn er på en egen avdeling holdes de innenfor de samme bygningene som voksne og kan høre og også se forhold vi mener ikke er egnet for dem, sier kontorsjef hos Sivilombudsmannen Helga Ervik til Nettavisen.

I opprøret som fant sted i mars var det også barn til stedet på internatet.

- Gjennom lyder var barn til dels vitner til det som skjedde. Det er også noe som fører til høyt stressnivå. Det kan være traumatiserende for barn å se voksne i en krise, forteller Ervik.

- Familieavdelingen er blant annet plassert vegg i vegg med avdeling for enslige kvinner der vi også er kjent med at det har vært selvskadingstilfeller. Det skjedde blant annet en alvorlig selvskading under vårt besøk, i forbindelse med en uttransportering om natten.

- Isolasjon kan ha alvorlige konsekvenser

I rapporten går det frem at sikkerhetsavdelingen har åtte celler, som ikke har annet inventar enn en seng. I tillegg har Trandum to sikkerhetsceller helt uten innredning og med toalett i gulvet.

Personer på sikkerhetsavdelingen har svært begrenset sosial kontakt, står det i rapporten.

- Isolasjon kan ha alvorlige konsekvenser for innsattes psykiske helse og utgjøre en økt risiko for selvmord, uttaler Falkanger.

Leder av Politiets utlendingsenhet (PU), Kristin Kvigne, har ikke ønsket å svare på Nettavisens spørsmål onsdag morgen.

Justisminister Anders Anundsen vil ikke kommentere de enkelte funnene i rapporten.

-Vi vil gå gjennom denne rapporten og følge opp funnene i vår dialog med Politidirektoratet (POD) og Politiets utlendingsenhet (PU). Det er PU og POD som vil måtte kommentere de enkelte funnene i rapporten, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til Nettavisen.

Det er PU som er ansvarlig for driften av utlendingsinternatet Trandum.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene