Gå til sidens hovedinnhold

Rapport: – Bruk av tvang i barnevernsinstitusjoner påfører ungdom ytterligere traumer

Bruk av ulike former for tvang i barnevernsinstitusjoner har gjort at mange ungdommer ikke har fått god nok hjelp. Det er konklusjonen i en ny rapport.

Å ikke få den hjelpen de trenger kan oppleves som et nytt overgrep for ungdommene, heter det i rapporten.

Undersøkelsen omhandler bruk av fysisk fastholding, fotfølging og skjerming på norske barnevernsinstitusjoner. Forskerne har intervjuet 58 ungdommer som ber om at ny barnevernlov sikrer at tvangsbruk ikke påfører unge nye traumer.

Mange av de spurte har fått så sterke traumer av tvang i barnevernsinstitusjon at de må gå i terapi etterpå. De forteller at de har utviklet sterk redsel for stemmer, lukter eller lyder som minner om institusjonen, heter det i rapporten. Flere av ungdommene har mistet mye tillit til voksne som følge av opplevelsene.

Mange av ungdommene opplevde at de voksne underrapporterte hvor hard tvang de hadde brukt, og hvor lenge den varte, og opplevde bruken av tvang som en straffereaksjon og ikke som avverging.

Det er Forandringsfabrikken Kunnskapssenter som har gjennomført undersøkelsen. Rapporten ble fredag overlevert til Barne- og likestillingsdepartementet, Bufdir, Statens helsetilsyn og Barneombudet.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken