*Nettavisen* Nyheter.

Rapport: Kvinner soner under tøffere forhold enn menn

Rapporten er basert på besøk i de fleste fengslene i Norge siden 2014. Konklusjonen klar: Kvinner soner under dårligere vilkår enn menn. Bildet er fra Skien fengsel. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Sitter mer innelåst, har færre aktivitetstilbud og opplever seksuell trakassering, viser ny rapport.

Kvinnelige fanger sitter mer innelåst på cella enn mannlige innsatte. Noen har ikke toalett på cella, og flere soner på for høyt sikkerhetsnivå, ifølge en ny rapport.

Les også: Dømt til 18 års fengsel for migrantbåt-forlis

Kvinnelige innsatte i norske fengsler har også færre aktivitetstilbud enn menn, og i tillegg opplever mange kvinner en reell risiko for seksuell trakassering, heter det i rapporten fra Sivilombudsmannen, skriver Dagbladet.

I rapporten, som er basert på besøk i de fleste fengslene i Norge siden 2014, er konklusjonen klar: Kvinner soner under dårligere vilkår enn menn.

– Samlet sett har vi funnet en rekke forhold som setter kvinnelige innsatte i en dårligere situasjon enn mannlige – og som er i strid med internasjonale normer på området, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.

Det er 43 fengsler i Norge, fire av disse er rene kvinnefengsler. Kvinner soner imidlertid også i såkalte kombinasjonsfengsler sammen med menn, og det påpekes i rapporten at kvinner som soner i slike fengsler, opplever mye uønsket oppmerksomhet. I Drammen fengsel ble en kvinnelig innsatt gravid i fjor.

Falkanger sier at på generell basis kan sex bli brukt som et byttemiddel i fengsel, og at der kvinner og menn soner sammen, er det viktig med tiltak som motvirker uheldige konsekvenser. Han presiserer at Drammen fengsel har besluttet at de ikke lenger skal ha kvinnelige innsatte. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.