Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rapporten som avslører Quick

Foto: (Pressens Bild/Scan-Foto)
Sist oppdatert:
Her er rapporten som kan føre til at Thomas Quick blir frikjent for åtte drap - tre av dem i Norge.

Thomas Quick er dømt for drapene på Therese Johannessen (9), Trine Jensen (17) og Gry Storvik (23). Drapet på Trine er foreldet, men etterforskningen av Gry og Therese-saken kan bli gjenopptatt.

Ett års gransking
Det er den svenske kjendisadvokaten Pelle Svensson som har skrevet den 55 sider lange rapporten. Han brukte ett år på å gjennomgå alle drapssakene hvor Thomas Quick er dømt. Rapporten stiller trolig norsk og svensk politi i et så dårlig lys at justiskanseler Göran Lambertz vil innstille på full gransking av Quick-etterforskningene.

Last ned hele rapporten her.

- Jeg skal forsøke å ta stilling til granskingsspørsmålet i løpet av neste uke, sier Göran Lambertz til Nettavisen.

Grove beskyldninger
Det hagler med grove beskyldninger i den 55 sider lange rapporten. Etterforskerne, terapeutene og statsadvokaten blir beskyldt for både juks og løgn. Advokat Pelle Svensson mener at sentrale aktører i Quick- sakene løy for retten og har manipulert rekonstruksjoner i drapssakene.

En av sakene som vies oppmerksomhet, er et dobbeltdrap i Appojaure i Nord-Sverige i 1994. Det nederlandske ekteparet var drept i et telt og Quick tok på seg skylden.

Sjokkert
Svensken Jan Olsson, som i mange år jobbet ved Rikskriminalen i Stockholm, var til stede under rekonstruksjonen. I følge Pelle Svenssons rapport skal Jan Olsson ha blitt sjokkert over det han fikk se. Hele åstedet var ferdig rekonstruert på forhånd. Da Quick skulle vise hvordan drapene fant sted, ble rekonstruksjonen avblåst. Det hele blir omtalt som en gedigen skandale. Likevel er Quick dømt for dobbeltdrapet.

Drapsvåpenet
En og samme politimann har gjennomført 150 avhør med Thomas Quick. I en av drapssakene tok det 18 politiavhør før Quick var i stand til å forklare seg om drapsvåpenet. Før han kom frem til riktig gjenstand, hadde han forsøkt seg på ulike våpentyper. Til slutt ble det riktig, men da drapet skulle rekonstrueres gikk det galt igjen.

Pelle Svensson latterliggjør Quick- etterforskningen. Han viser hvordan Quick har blitt rettledet under avhør.

- Ingen tekniske bevis
- Bare det at Quick tilsto 33 drap burde fått noen til å tenne varsellampene. Quick rakk å bli dømt for åtte drap. Det finnes ikke et eneste teknisk bevis i noen av sakene, ikke et fingeravtrykk, ikke en hårstrå, ikke et vitne – ingenting som tilsier at Quick er drapsmannen. Likevel har Quick blitt dømt, sier Pelle Svensson.

Advokaten viser hvordan Quick har lest aviser før han har latt seg avhøre. Han skal også ha hatt kart på cella på Säter sykehus utenfor Falun hvor han soner sin livstidsdom.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!