*Nettavisen* Nyheter.

Ras og rasfare stenger veier

FUKTIG: Det er ventet mye regn på Vestlandet det nærmeste døgnet. Bildet er hentet fra Statens vegvesens webkamera på riksvei 13 ved Låtefoss sør for Odda. Foto: Webkamera (Statens vegvesen)

Flere veier på Vestlandet er nå stengt på grunn av ras og fare for nye ras. Det er ventet mye regn og vind det nærmeste døgnet.

20.03.14 11:42

BERGEN (BA): Store mengder nedbør har allerede ført til flere ras i Hordaland og Sogn og Fjordane. En rekke mindre veier er stengt i Sogn og Fjordane etter flere jord- og sørpeskred, opplyser Vegtrafikksentralen i Lærdal til BA.

Les saken i ba.no

Hordaland har så langt sluppet billigere unna, men det verste været har ennå ikke begynt.

– Vi har så langt fått én melding om ras. Det har gått et mindre jordras på riksvei 13 mellom Odda og Kinsarvik, sier Jan Marøy, vaktoperatør i Statens vegvesen.

– Det er varslet at været skal forholde seg rolig noen timer – før det braker løs. Så får vi se om det blir så ille som de har spådd, sier han.

Se de siste trafikkmeldingene fra Statens vegvesen her

Opp mot 100 mm

Det er meldt om lokalt mye nedbør det nærmeste døgnet. Frem til klokken syv fredag kan det komme så mye som 100 millimeter nedbør på utsatte steder. Den største andelen vil komme i midtre og indre strøk.

– Det er sendt ut varsel om stor skredfare. Grunnen er at snøgrensen kommer til å krype opp mot tusen meter. Dermed kommer mye av nedbøren som regn, og snøen blir veldig tung, sier Martin Granerød, statsmetorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Kombinert med vind opp mot sterk kuling i fjellet, blir skredfaren stor. Flere fjelloverganger er allerede stengt.

HTML EMBED


Det gjelder fv 50 Hol-Aurland fv 53 Tyin-Årdal og rv 13 over Vikafjellet. Ingen av disse blir åpnet torsdag, ifølge veivesenet.

– På riksvei 7 over Hardangervidda er det kolonnekjøring. Vi håper å kunne fortsette med det i fire-fem timer til, så får vi se, sier Marøy på Vegtrafikksentralen klokken 0930.

Så mye har det regnet

Det kraftige regnværet startet onsdag kveld. Fra klokken syv onsdag morgen og de neste 24 timene er det syv steder i Hordaland som har fått mer enn 40 millimeter nedbør, forteller meteorolog Granerød:

Opstveit: 105 mm

Ullensvang: 71,8 mm

Fossmark: 66,4 mm

Kvamskogen 59,2 mm

Mjølfjell: 50,1 mm

Kvamsøy 44,5 mm

Evanger: 43,8 mm

– Det er alltid veldig vanskelig å si nøyaktig hvor det skal regne mest. Men det kommer mye nedbør frem til i kveld en gang. Da vil fronten passere, og det går over til bygevær, sier Granerød.

Les flere saker på ba.no

Se de siste trafikkmeldingene på Nettavisens livestudio her

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.