Ras stopper togene

Foto: Axel Kuhlmann (Flickr: abbilder)

Jordras har satt ut Nordlandsbanen og Bergensbanen.

16.05.10 11:28

Lørdag kveld ble Nordlandsbanen stengt etter et ras ved Kjemåga mellom Lønsdal og Rognan, 14 mil sør for Bodø. Ingen tog ble truffet av raset. Hvor store skader raset har gjort på skinnegangen, og når banen blir åpnet igjen, var fremdeles usikkert søndag morgen.

Gravla sporet
- Det er store skader på sporet. Vi har folk der som jobber med dette nå, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til Nettavisen. Bårdstu sier at jord og sørperaset har blitt forårsaket av mye nedbør og et kraftig væromslag i området.

- Snøen lå der fremdeles, og i går var det 20 varmegrader der, sier Bårdstu.

NSB har satt opp buss mellom Rognan og Dunderland stasjon.

Bergensbanen
Litt etter klokken 08 søndag morgen fikk Jernbaneverket også beskjed om at Bergensbanen var rammet av ras. Der hadde vannmassene skapt en utklidning under sporet.

Også her er mye nedbør og væromslag årsaken.

NSB har satt opp buss mellom Hol og Ål.

Ruster seg mot klimaendring
Bårdstu forteller at klimaendringer er årsaken til de mange skredene vi nå ser i Norge. Nettavisen har søndag omtalt flere skred.

Les: Her kommer raset
Les: Personbiler tatt av flom

Han sier at terrenget på ulike steder har tilpasset seg klimaet som er i disse områdene. Når vi nå opplever ekstremvarianter av været, med mye nedbør og kraftig snøsmelting, fører dette lett til ras og flom.

Jernbaneverket har satt ut en rekke værstasjoner, og vil i sommer sette ut ytterligere 16. Målet er å registrere ekstreme værendringer lokalt. Dette vil hjelpe Jernbaneverket i å oppdage ras og utglidninger tidlig.

- Hvis det er ekstremt mye nedbør og overhengende fare for ras noen steder, så kan vi også bli nødt til å stoppe togene, sier Bårdstu.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.