RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raser etter ny «Murmansk»-avsløring

Sist oppdatert:
Miljøbevegelsen raser og fiskarlaget krever vraket av «Murmansk» fjernet umiddelbart.

Striden rundt den russiske krysseren «Murmansk» tok en ny vending mandag. Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) ble presset til å innrømme at hun kjente til at det kunne være miljøfarlige stoffer i vraket av krigsskipet under et intervju med NRK.

Likevel har vraket ligget i fjæresteinene utenfor Sørvær i Hasvik siden desember 1994. Reaksjonene på de nye opplysningene er kraftige både fra fiskarlaget og miljøbevegelsen og opposisjonen.

Leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag påpeker at vraket ligget i et område som er blant de største for gyting for torskebestanden.

Nå krever de vraket fjernet umiddelbart.

- Skandaløst
Også miljøbevegelsen reagerer sterkt: - Det er rett og slett skandaløst at hun har sittet på disse opplysningene om disse svært alvorlige miljøgiftene og ikke foretatt seg noe som helst, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund til kanalen.

Opplysningene om at departementet og fiskeriministeren var gjort kjent med miljøgiftene kommer fram i et brev som ble sendt til hennes departement allerede i november 2005.

Les hele brevet på Nordlys.no

Stortingsrepresentanter fra både Venstre, Frp og KrF var raskt ute med å gi Pedersen det glatte lag.

- Fiskeriministerens håndtering av denne saken står ikke til troende. Nå forventer vi handling slik at en miljøkatastrofe kan unngås og lokalbefolkningen kan bli beroliget, sier KrF-nestleder Dagrun Eriksen i en pressemelding.

- Statsråden lyver
Under intervjuet med NRK mandag kveld nektet Pedersen først for at hun kjente til at det fantes store mengder PCB og bromerte flammehemmere om bord i vraket. Konfrontert med brevet senere i intervjuet innrømmer statsråden deretter at hun kjente til opplysningene.

Tidligere Hasvik-ordfører Odd-Egil Simonsen sier til NRK at han mener Pedersen lyver.

- Hun har vært lemfeldig med sannheten, slik jeg oppfatter det. Det kan hende hun har ment noe annet, men jeg og mange andre har oppfattet det slik at hun sa hun ikke hadde kjennskap til at det var miljøfarlig avfall om bord i «Murmansk», utdyper Simonsen overfor Nordlys.no.

Opprørt Pedersen
Fiskeriministeren nekter imidlertid for å ha løyet.

SLÅR TILBAKE: Vil ikke bli fremstilt som løgner.

– Jeg er opprørt over den fremstillingen som Dagsrevyen har gitt saken. Det at det ble funnet radioaktivitet i vraket var fullstendig nytt for meg fram til jeg leste om det i Aftenposten fredag. Og det var heller ingen i departementet eller kystverket som har vært orientert om det. Når det gjelder mistanken om andre farlige stoffer om bord, som PCB og bromerte flammehemmere, så er det en mistanke som ble lansert allerede i 2004, men dette har aldri blitt dokumentert, sier Helga Pedersen til NTB.

Hun mener det - inntil Aftenpostens avsløringer fredag - ikke hadde kommet nye opplysninger om saken siden daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) orienterte Stortinget i mars 2005.

Likevel beklaget Pedersen at Kystverket ikke gjorde noe med saken etter at de ble gjort oppmerksom på mistanken om PCB og bromerte flammehemmere. Nåværende ordfører Eva Husby i Hasvik møter fiskeriminister Helga Pedersen om saken tirsdag ettermiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere