*Nettavisen* Nyheter.

Raser mot etterlønn

Leder i Velferdsalliansen synes det er ille at den avgåtte regjeringen benytter seg av etterlønn når de selv kuttet ut ferietillegget til arbeidsledige.

11.01.06 13:12

Leder i Velferdsalliansen, Leiv Mørkved, sier til TV 2 Nettavisen at dette skaper nye klasseskiller.

- Det vi jobber med daglig er økonomiske rammebetingelser for de som har det aller verst i Norge, dette får en bitter ettersmak, sier Mørkved om etterlønnsordningen.

VG skriver onsdag at Bondevik-regjeringen har mottatt over ti millioner kroner i etterlønn.

Regelverket tilsier at alle regjeringspolitikere får en måned med etterlønn, og hvis de ikke har inntekt kan de søke om en tilleggsperiode på ytterlige to måneder med etterlønn.

Fjernet ferietillegg for arbeidsledige
Mange avgåtte statsråder bruker etterlønna til tenkepauser, ferier eller til å vurdere jobbmuligheter. Mørkved forteller at den avgåtte regjeringen har fjernet ferietillegg for de som går på arbeidsledighetstrygd. Dette er et samlet kutt for hver enkelt som utgjør 20.000 kroner i året.

- Det her viser bare at det regjeringen fattet konkrete vedtak i, er med på å øke forskjellen mellom de som er utenfor og innenfor. Det som viser seg klart er at vi har fått en nytt klassesamfunn med ny underklasse. Med de utenfor som får sine rettigheter redusert, mens de innenfor får stadig bedre goder, sier han.

Lukter ille
Enkelte avgåtte statsråder kunne i utgangspunktet gått rett inn i ny jobb, men valgte likevel å ta ut tre måneders etterlønn. Mørkved synes derfor ikke at de fortjener tre måneder med etterlønn.

- Det lukter ille og jeg oppfordrer stortinget til å se på denne ordningen på nytt og få klare regler på det, sier han.

Den nye regjeringen har han ikke spesiell tiltro til heller og mener at det Stoltenberg-regjeringen har gjort til nå er deprimerende.

- De har verbale uttrykk om hvordan man skal avskaffe fattigdom, men når det kommer til handling ser man få tiltak. Den nye regjeringen er oppe i eksamen i solidaritet, og den eksamenen tror jeg de kommer til å stryke, sier Mørkved.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.