*Nettavisen* Nyheter.

Raser mot Hanssen

Både SV og Sp skrinlegger arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssens (Ap) spekulasjoner om tøffere tiltak mot tvangsekteskap.

02.02.06 08:35

- Vi i SV har jobbet mye med tvangsekteskap, og jeg føler meg ganske sikker på at problemene ikke blir løst med de nye reglene som er foreslått, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til TV 2 Nettavisen.

Uenig igjen
Dermed braker lederen for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sammen igjen. For få måneder siden var Andersen uenig i Hanssens definisjon av fattigdom.

Nå gjelder uenigheten tiltak mot tvangsekteskap. Hanssen sier til VG at han vurderer å bekjempe tvangsekteskap med strengere gjenforeningsregler i den nye utlendingsloven som kommer på slutten av året.

Hanssen vurderer blant annet:

¿Å innføre aldersgrense på familiegjenforening for ektefelle på mellom 21-24 år.

¿Krav om at ektepar skal bo i landet de er mest knyttet til.

¿Og strengere krav til inntekt for å forsørge ektefelle.

Men er det opp til SV, vil Hanssens vurderinger aldri bli reelle tiltak.

- Jeg oppfatter dette som utlendingslovutvalgets forslag, og ikke statsrådens. Jeg har vært i Danmark og sett på hvordan reglene der slår ut i praksis. Jeg har liten tro på at reglene hindrer tvangsekteskap, derimot hindrer det innvandring, sier Andersen.

Fra ille til verre
Lederen for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget tror at en aldersgrense for familiegjenforening på 24 år vil fungere mot sin hensikt.

- Jeg har tenkt det slik selv, at når en er 24 år så er det større mulighet til å si nei til et uønsket ekteskap. Men jeg frykter at resultatet kan bli at en likevel blir gift før en er 24 år, og i tillegg må bo i utlandet noen år, sier hun.

Andersen tror at veien å gå for å hindre tvangsekteskap er å sørge for hjelpetiltak for de som opplever å bli giftet mot sin vilje.

- Vi må huske på at tvangsgifte er straffbart i Norge. Dette tror jeg miljøet vet. Jeg er derfor opptatt av at veien ut skal være vanntett og trygg.

- Er ikke det å begynne i feil ende i stedet for å hindre at personer blir tvangsgiftet?

- Vi må ikke undervurdere at en vil lete etter muligheter for å unngå reglene. Med å risikere at de som blir tvangsgiftet også blir tvunget til å bo i utlandet noen år, gjør vi det også mer vanskelig for dem å bryte ut. Det vil ikke hjelpe de som trenger det, men tvert imot skape nye problemer for dem.

Fikk munnkurv
Aps stortingsgruppe fikk i går munnkurv via e-post mot å uttale seg om saken, skriver VG. Men nåværende justisminister Knut Storberget hevdet for to år siden at aldersgrense for familiegjenforening strider mot menneskerettighetene.

- Dette skal vi ha noen runder på, det kan jeg love deg, sier Sp-leder og statsråd Åslaug Haga på sin side.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.