RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raser mot hundedom

Sist oppdatert:
En jeger må betale dyrt for at hunden hans jaget en elg - som ødela en duk over et svømmebasseng.

Jeger og formann i viltnemda, Torstein Dahl, var på jakt med et jaktlag i Bamble i Telemark da elghunden hans «Nancy» forsvant under en kaffepause. Den erfarne og premierte hunden skal ha fått øye på en elg som var ute av sikte for jaktlaget.

Torsdag ble Dahl dømt i Agder lagmannsrett for å betale skader for 43.900 og begge parters saksomkostninger på 180 000 kroner. Han må dermed betale for at elgen ødela duken på svømmebassenget.

- Et slag mot norsk jakt
Generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF), Bjarne Oppegård, mener dommen er helt utrolig og absurd.

- Vi syns at dette er en forferdelig dom som rokker ved den jakta og de jakttradisjonene vi har hatt og har i Norge. Kortsiktig trenger det ikke bety så veldig mye, men dette er et anslag mot jakta, sier Oppegård til Nettavisen.

- Når man analyserer dette og ser på vurderingene som lagmannsretten har gjort, er dommen helt utrolig.

- Utrolige skadeerstatningskrav
Aller verst synes han at man som jeger og hundefører kan bli stilt til ansvar for hva som helst, og at man skal forutsi alle skader som kan skje.

- Skadeerstatningskravene forutsetter en del prinsipper, hvorav ett er at situasjonen skal være beregnelig skal man til en viss grad skal forutsi at en skadesituasjon kan oppstå, sier generalsekretæren.

Han påpeker at en slik episode som skjedde i Bamble høsten 2003 aldri har skjedd før i norsk jakthistorie. Etter å ha lest dommen tolker han den slik at terskelen for å måtte betale skadeerstatning er mye lavere for jegere enn for folk flest.

- Jeg tolker dommen slik at når det gjelder jeger og hundeførere, er det en svært lav terskel for å måtte betale skadeerstatning. I jakt er ikke påregneligheten til stede i det hele tatt, men likevel blir jegere straffet strengere enn andre grupper som betaler skadeerstatning.

- Jegere får spesialbehandling
NJFF tolker dommen slik at i skadeerstatningssaker blir jegere behandlet som en spesiell gruppe i samfunnet, og ikke på lik linje med alle andre. Oppegård er også overrasket over hvordan lagmannsretten tolker årsakssammenhengen i dette uhellet.

- Lagmannsretten tolker saken slik at det er hunden som er årsaken til skaden. I dette tilfelle ligger jo elgen mellom hunden og skaden som forvolles. Elghunden styrer ikke hvor elgen skal gå. Det er elgen selv som styrer sin egen vei. I vår mening kan derfor ikke hundeeieren straffes, sier Oppegård.

Dersom dommen får stå slik den gjør i dag, kan det få noen langsiktige konsekvenser for jakt i Norge.

- Det kan endre forsikringsregler, krav om jaktmetoder, og det kan føre til at en del områder ikke lenger kan brukes til jakt. Dette gjelder spesielt områder rundt boligstrøk. Hvis jegerne skal holde avstand til disse områdene, blir det store tomme områder i Norge uten jakt, sier generalsekretæren.

Erfarent jaktlag
Jaktlaget som Torstein Dahl var med i hadde sin første dag på elgjakt i Korskjerra den 15. oktober da uhellet skjedde. De befant seg i et område mellom Stathelle og Kragerø i Telemark. Oppegård kjenner til jaktlaget, som han mener er godt og erfarent.

- Jaktlaget har til de grader drevet med korrekt jakt. De har utøvet en jakt på en måte som vi mener er bortimot perfekt. Jaktutøvelse er så god som det går an å få til. De er så perfekte jegere som det går an å få blitt, sier Oppegård.

Skaden som elgen påførte svømmebassenget var at den trådde opp en tynn varmeduk som såg ut som en dyregrav. Elgen hadde trått høl i duken. Taksten for å kjøpe ny duk til bassenget ble satt til hele 43.900 kroner.

Vurderer videre støtte
NJFF vurderer nå om de skal støtte hundeeieren økonomisk eller på annen måte overfor en eventuell anke til Høyesterett.

- Jeg tør ikke svare på det nå. Vi skal ha et internt forbundsstyremøte om en drøy uke for å vurdere et eventuelt videre engasjement i saken. Der skal vi også se på hvordan vi best kan yte bistand.

- For det er ingen tvil om at dette er veldig viktige prinsipper for utøvelse av jakt med hund. Den rokker ved noen grunnleggende prinsipper for jakt i Norge, sier Bjarne Oppegård til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere