*Nettavisen* Nyheter.

Raser mot kristenavis

Faksimile av avisa Magazinets oppslag tirsdag om de omstridte Muhammed-tegningene. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Kirkens Nødhjelp mener den kristne avisen Magazinet med vilje provoserer muslimer ved å trykke tegninger av islams grunnlegger Muhammed.

20.01.06 11:27

I fjor høst trykket danske Jyllandsposten 12 karikaturtegninger av profeten Muhammed. Serien ble kalt Muhammeds mange ansikter, og provoserte fram flaggbrenning, drapstrusler og skarpe reaksjoner internasjonalt.

Etter islam er det forbud på noen måte å avbilde profeten. Tirsdag valgte norske Magazinet å trykke tegningene. Kirkens Nødhjelp reagerer på avgjørelsen.

- Avisen sårer og provoserer våre muslimske brødre og søstre med vitende og vilje, sier Arne Sæverås, spesialrådgiver for fred og forsoning i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

Ikke respekt
Magazinet begrunnet sin publisering av bildene med at ytringsfriheten i vår del av verden er truet av en religion som ikke er fremmed for å ty til vold. De viser også til drapet på Theo Van Gogh i Nederland.

- Ytringsfrihet er et viktig tema å ta opp, igjen og igjen. Men Kirkens Nødhjelp tror at dette må gjøres på en måte som ivaretar respekt for andre mennesker, og mennesker med en annen religion enn en selv, sier Arne Sæverås .

Han legger til at en ikke gjør dette når en tråkker på det som andre holder for kjært og hellig.

Ber Magazinet besinne seg
- Her må Magazinet i menneskeverdets navn besinne seg, sier han.

Sæverås viser også til at de ved å trykke tegningene sårer muslimer som er like mot overgrepene i Nederland og andre steder som vi er.

- Kirkens Nødhjelp er helt enig i at slike overgrep ikke er akseptable og må forebygges. Men å provosere og såre tilbake , slik Magazinet gjør her, bidrar ikke til noe som helst. Snarere tvert imot, sier spesialrådgiveren.

- Urett mot muslimene
Organisasjonen understreker at trossamfunn og trosbaserte organisasjoner har et særlig ansvar for å ta vare på hverandre og å påtale urett overfor hverandre. Dette for å sikre et samfunn hvor vi kan leve i fred og forståelse.

- Med dagens utgave av Magazinet synes vi det begås en klar urett mot muslimene, og det ønsker vi å påtale, sier Sæverås.

Utfordrer norsk presse
- Dette er like mye en utfordring til norsk presse som til norske muslimer. Det er flere grunner til at vi valgte å trykke bildene . Ytringsfriheten er en av dem, sier redaktør Vebjørn K. Selbekk i Magazinet til TV 2 Nettavisen.

Han viser til at minst én av de mest hardtslående karikaturtegnerne i landet ikke tør å tegne ting som provoserer muslimer.

- Vi har i dag et intervju med Dagbladets karikaturtegner Finn Graff og VGs tegner Morten M. Graff sier at han ikke tør å tegne ting som provoserer muslimer i frykt for voldsreaksjoner. Morten M har selv mottatt drapstrusler etter det han har tegnet, sier Selbekk. Dermed er ytringsfriheten truet, mener han.

Selbekk sier de tar alle tilbakemeldinger alvorlig, også kritikken fra Kirkens Nødhjelp, men han peker på at Kirkens Nødhjelp som humanitær organisasjon og Magazinet som presseorgan har ulike roller å spille.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.